ΣΔΟΕ: Εικονικά τιμολόγια 20,3 εκατ. €

ΣΔΟΕ: Εικονικά τιμολόγια 20,3 εκατ. €
Εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ από επιχειρήσεις, απόκρυψη εισοδημάτων από ιατρούς, καθώς και υποθέσεις λαθρεμπορίου τσιγάρων αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, στην Αττική επτά επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 20.300.000 ευρώ, τρεις επιχειρήσεις δεν εξέδωσαν κανένα φορολογικό στοιχείο για συναλλαγές ύψους 2.050.000 ευρώ και 17 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 7.800.000 ευρώ.

Πρόκειται για επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου, επιχειρήσεις υπηρεσιών φύλαξης, μεταφορικές εταιρείες, εξοπλισμού επιχειρήσεων, συντήρησης διαφημιστικών πινακίδων κ.λ.π.

Επίσης διαπιστώθηκε από το ΣΔΟΕ Αττικής ότι πλαστικός χειρουργός δεν δήλωσε εισοδήματα ύψους 1.906.000 ευρώ που εισέπραξε.

Παράλληλα, σε έλεγχο στο νοσοκομείο Χαλκίδας διαπιστώθηκε η απασχόληση εννέα αλλοδαπών ως αποκλειστικών νοσοκόμων χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Κατά τον έλεγχο δύο από τις απασχολούμενες συνελήφθησαν, με την διαδικασία του αυτόφωρου, γιατί είχαν εισέλθει παράνομα στην χώρα.

Επίσης, κατασχέθηκαν τρεις ανεπίσημες καταστάσεις με στοιχεία απασχολουμένων αλλοδαπών και 53 υπεύθυνες δηλώσεις συγγενών-συνοδών με την αιτιολογία της προσωρινής αντικατάστασης συγγενών από αλλοδαπές νοσοκόμες. Η έρευνα συνεχίζεται για εντοπισμό εισφοροδιαφυγής –φοροδιαφυγής και πιθανή διαφθορά δημοσίων λειτουργών.

Το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας διεξάγει έλεγχο για αδικαιολόγητο πλουτισμό σε 21 γιατρούς του ΕΣΥ, στο νοσοκομείο του Ρίου Πατρών. Σε δύο περιπτώσεις, διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας 873.000 ευρώ και 67.000 ευρώ.

Ακόμη, από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε ιδιώτη, ο οποίος δηλώνει ανεπάγγελτος με μηδενικό εισόδημα, προέκυψε ότι είχε σημαντικές καταθέσεις και θυρίδα με τιμαλφή και πλάκα χρυσού. Στην οικία του βρέθηκε μηχανή καταμέτρησης χρημάτων και δηλώσεις τρίτων που αφορούσαν σε εξουσιοδοτήσεις για μεταβίβαση οχημάτων. Επίσης εντοπίστηκε εντός αποθηκευτικού χώρου ένα αυτοκίνητο μάρκας Porche ιδιοκτησίας του και μηχάνημα τήξης χρυσού.

Επίσης, από την έρευνα βρέθηκε συμβολαιογραφική πράξη για δωρεά ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας της περιοχής του, αξίας 81.000 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται με σοβαρές υπόνοιες για τοκογλυφία.

Λαθρεμπόριο

Στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου κατασχέθηκαν 586.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων με αναλογούντες δασμούς και φόρους 1.929.000 ευρώ. Τα λαθραία τσιγάρα είχαν δηλωθεί ως άμμος θαλάσσης. Επίσης ποσότητα από λαθραία τσιγάρα στην Θεσσαλονίκη είχαν αποκρυφτεί σε τραπέζια με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης κλιμάκιο του ΣΔΟΕ συνέλαβε στο κέντρο της Αθήνας αλλοδαπό 39 ετών γιατί κατείχε πλαστογραφημένα εκκαθαριστικά σημειώματα φυσικών προσώπων. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9.100 ευρώ. Σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ειδικοί έλεγχοι

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αθηνών διεξάγει έρευνες για αιρετά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες βρίσκονται στην φάση της επεξεργασίας τραπεζικών δεδομένων. Επίσης διερευνά υπόθεση, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για φυσικά πρόσωπα που αγοράζουν χρυσό από Τράπεζες.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι, βάσει Εισαγγελικών παραγγελιών, για την διερεύνηση τυχόν αδικημάτων φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες:

Λίστα Ελλήνων καταθετών, στο κατάστημα της τράπεζας HSBC Γενεύης(Λίστα Λαγκάρντ)

Ακίνητα Ελλήνων στην αλλοδαπή,

Καταθέσεις Ελλήνων στο Λουξεμβούργο και

Αποστολές άνω των 100.000 ευρώ εμβασμάτων στο εξωτερικό, με λήψη στοιχείων από Τράπεζες, προκειμένου να προσδιορισθεί η βάσει ελέγχου Περιουσία και να συγκριθεί με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Συνεχίζεται ακόμη ο έλεγχος πόθεν έσχες σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες OFF SHORE, με άνοιγμα λογαριασμών στα πιστωτικά ιδρύματα και μεταβίβαση ακινήτων από OFF SHORE εταιρείες σε φυσικά πρόσωπα.

Αξιολόγηση