Στο 1,5 δισ. οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων δημοσίου

Στο 1,5 δισ. οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων δημοσίου
Περιορίζεται η υστέρηση στις τελικές πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.

«Τον Μάρτιο συνεχίστηκε με πιο εντατικό ρυθμό η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και το αυστηρό πλαίσιο που έχει τεθεί στα υπογραφέντα μνημόνια με τα συναρμόδια υπουργεία.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλη Μαρτίου 2013, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, έχει πλέον επιχορηγηθεί σχεδόν το σύνολο των υπουργείων που οι φορείς τους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες.

Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα αρχίζει να καλύπτεται με γρήγορο ρυθμό, καθώς τα θεσμικά και τα λειτουργικά προβλήματα επιλύονται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον μήνα Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, πάνω από τον εκτιμώμενο μηνιαίο μέσο όρο του προγράμματος.

Ενώ αθροιστικά, το τρίμηνο Δεκέμβριος 2012 - Φεβρουάριος 2013 οι τελικές πληρωμές ήταν 730 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το συνολικό ύψος των πληρωμών ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ. Με τις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων να έχουν πληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους.

Με βάση την εικόνα των αιτημάτων και των πληρωμών αυτών, η εξέλιξη της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ένταση των προσπαθειών από τους χρηματοδοτούμενους φορείς για να αντιμετωπιστεί το κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την οικονομία και τη ρευστότητά της».

Αξιολόγηση