Υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές για τις 1.000 έξυπνες στάσεις του ΟΑΣΑ

Υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές για τις 1.000 έξυπνες στάσεις του ΟΑΣΑ
Υποβλήθηκαν οι τελικές δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό του ΟΑΣΑ για την τηλεματική στα λεωφορεία και τρόλεϊ της εταιρίας «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ ΑΕ) με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το έργο εισέρχεται στην τελική φάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για τις «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ».

Ειδικότερα, αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ.

Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες, που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

Οι επιβάτες θα ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των λεωφορείων και τρόλεϊ σε φωτεινό πίνακα σε κάθε στάση, στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Έργο Τηλεματικής ως έργο ΣΔΙΤ

Στο πλαίσιο του έργου, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου για 12 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Το ελληνικό δημόσιο δεν αγοράζει μια προμήθεια αλλά μια υπηρεσία, ενώ στο τέλος της 12ετούς διάρκειας της σύμβασης το σύστημα θα μείνει στην κυριότητα του ΟΑΣΑ.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν είναι από τις εταιρίες:

1) INTRASOFT INTERNATIONAL - INTRAKAT

2) ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - UNI SYSTEMS

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, άμεσα προχωρά η τεχνική αξιολόγηση και, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, εντός του Απριλίου θα ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Αξιολόγηση