Νέα τράπεζα στα σκαρια;

Νέα τράπεζα στα σκαρια;
Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές ενώνουν τις δυνάμεις τους και για να αντιμετωπίσουν την υπο-ανάπτυξη και την συναλλαγματική αστάθεια και σχεδιάζουν τη δημιουργία θεσμών που θα παρακάμπτουν τους ρόλους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής, οι ηγέτες των επονομαζόμενων χωρών BRICS αναμένεται να εγκρίνουν την ίδρυση μιας νέας τράπεζας ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου που ξεκινά σήμερα στην νοτιοαφρικανική πόλη Ντουρμπάν.

«Η βαθύτερη λογική για τα BRICS είναι κατά πάσα βεβαιότητα η δημιουργία νέων θεσμών τύπου Bretton Woods, τα οποία θα στρέφονται προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο», δήλωσε ο Martyn Davies, διευθύνων σύμβουλος της Frontier Advisory με έδρα το Γιοχάνεσμπεργκ. «Υπάρχει μια στροφή της εξουσίας από τον παραδοσιακό προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Υπάρχουν πολλές γεωπολιτικές ανησυχίες για αυτή τη στροφή στον δυτικό κόσμο».

Οι χώρες BRICS, που διαθέτουν αποθέματα ξένου συναλλάγματος αξίας συνολικά 4,4 τρισ. δολαρίων και αντιπροσωπεύουν το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, επιθυμούν περισσότερες εξουσίες στην παγκόσμια οικονομία ώστε να ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη οικονομική τους δύναμη. Έχουν ζητήσει αναθεώρηση της διαχείρισης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, που δημιουργήθηκαν στο Bretton Woods του New Hampshire το 1944, και αντιτίθενται στην πρακτική οι πρόεδροι των δυο αυτών φορέων να εκλέγονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Αξιολόγηση