Financial Times: Διένεξη κυβέρνησης - τρόικας για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Financial Times: Διένεξη κυβέρνησης - τρόικας για τις απολύσεις στο Δημόσιο
Στο θέμα της διακοπής των συζητήσεων ανάμεσα στις ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα επανέρχεται σε άρθρο του η εφημερίδα Financial Times, η οποία αποδίδει την παύση των συνομιλιών σε μια «διένεξη σχετικά με την αποπομπή των δημοσίων υπαλλήλων».

Παράλληλα επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη έχει πλέον χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, το ένα στον Βορρά και το άλλο στον Νότο με το μεν να επιμένει στα μέτρα λιτότητας και το δε να προκρίνει την ανάπτυξη ως προτεραιότητα.«Μια διένεξη σχετικά με την αποπομπή των δημοσίων υπαλλήλων σταμάτησε τις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, καθυστερώντας την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ αυτό το μήνα εν μέσω φόβων ότι το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έχει ήδη τεθεί εκτός τροχιάς», ξεκινά το άρθρο επισημαίνοντας ότι «είναι μόλις η δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα διάσωσης που η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα χωρίς να έχει συμφωνήσει για συγκεκριμένα μέτρα με την κυβέρνηση».

«Φτάνοντας στις Βρυξέλλες, ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενους στους ομολόγους του τους ζήτησε να βρουν νέα μέτρα για να ενισχύσουν την οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι η ανάπτυξη είναι το νούμερο ένα πρόβλημα σήμερα».

«Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για τη λιτότητα ως υπαίτια της κρίσης δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής, πολλοί πρωθυπουργοί δήλωσαν ότι θα θέσουν το ζήτημα, το οποίο επανέλθει στο προσκήνιο μετά τις ιταλικές εκλογές».

«Χρειαζόμαστε ευελιξία αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι προτεραιότητα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Η υπερβολική ακαμψία, θα σήμαινε υπερβολική ανεργία».

Παράλληλα το δημοσίευμα, σύμφωνα με το «Έθνος», υπενθυμίζει ότι «στην Ελλάδα, οι αξιωματούχοι της τρόικα έχουν απορρίψει τα αιτήματα του Σαμαρά για τροποποίηση των μέτρων λιτότητας εξαιτίας της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας».

«Αν και ο κυβερνών συνασπισμός είχε δεσμευθεί να προχωρήσει 25.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014, οι Έλληνες αξιωματούχοι απέτυχαν να παρέχουν επαρκείς λεπτομέρειες σχετικά με την απόλυση 7.000 εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που βρέθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα, τη μεταφορά λιγότερο ικανών εργαζομένων σε ένα καθεστώς «κινητικότητας» και την επιτάχυνση των συνταξιοδοτήσεων φέτος».

«Το διακύβευμα για την κυβέρνηση συνασπισμού είναι υψηλό», επισημαίνουν οι FT. «Η ανταμοιβή της Ελλάδας για την επίτευξη των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων της θα είναι η προοπτική της πιο επιεικούς μεταχείρισης κατά την αποπληρωμή των δανείων διάσωσής της αργότερα φέτος, βοηθώντας να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη ανάκαμψη. Αλλά αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, ο συνασπισμός θα έχει το θλιβερό έργο της επιβολής περισσότερων περικοπών στις δαπάνες και φορολογικών αυξήσεων υπό το νέο φόβο μιας 'Grexit' από το ευρώ».

Αξιολόγηση