Χαμηλό το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχθηκε

Χαμηλό το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχθηκε
Πολύ χαμηλό ήταν το ποσοστό ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχθηκε μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την «Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης» του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών.

Το χαμηλό ποσοστό είσπραξης αναγνωρίζει ο αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα, υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη.

«Είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης για την περίοδο 01.05.2012 έως 31.08.2012 ήταν ο έλεγχος 459 υποθέσεων με μεγάλη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή και εξ αυτής εισπράχθηκε πολύ χαμηλό ποσοστό», αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης. Όπως εξηγεί το πολύ χαμηλό ποσοστό είσπραξης οφείλεται κυρίως στο ότι:

- 170 υποθέσεις από τις 459 αφορούν πτωχές επιχειρήσεις.

- Το 47% της όλης οφειλής αντιστοιχεί σε παραβάσεις ΚΒΣ (πλαστά- εικονικά) κυρίως με παρένθετα και υποκρυπτόμενα πρόσωπα.

- Δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή των υπευθύνων και συνυπευθύνων σύμφωνα με τον έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία αυτή στις ανωτέρω υποθέσεις.

Ο βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση επικαλούμενος άλλη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε βουλευτή, σύμφωνα με την οποία από τα 13 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο, έχουν εισπραχθεί μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών με την έγγραφη απάντησή του ενημερώνει επίσης ότι την περίοδο 01.05.2012 έως 31.08.2012 έγιναν διαγραφές χρεών συνολικού ύψους 29.485.785,35 ευρώ που αφορούσαν κυρίως παραβάσεις του Κ.Β.Σ. οι οποίες διαγράφηκαν με αποφάσεις Δικαστηρίων, καθώς και σε μια περίπτωση του Ν. 3990/2011. Ο κ. Μαυραγάνης τονίζει επίσης ότι δεν ετέθη θέμα παραγραφής για κανένα από τα ανωτέρω ποσά.

Γενικότερα πάντως, για το ζήτημα της παραγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι με διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, έχει παραταθεί διαδοχικά μέχρι 31.12.2013 ο χρόνος παραγραφής βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και τα Τελωνεία του Κράτους, χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους, τα οποία παραγράφονταν εντός των ετών 2009 έως 2013.

Αξιολόγηση