Σε καμπή οι συζητήσεις με Ελλάδα για κυπριακές τράπεζες

Σε καμπή οι συζητήσεις με Ελλάδα για κυπριακές τράπεζες
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το μέλλον των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με το σκηνικό να μεταφέρεται ενδεχομένως στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν λύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αναφέρει το Stockwatch.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τεχνοκρατικές ομάδες των δύο χωρών και των πιστωτών τους συζήτησαν εκ νέου σήμερα τρόπους διάθεσης του ενεργητικού των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται, οι τρεις τράπεζες έχουν δάνεια κοντά στα €25 δισ. και, με την παρότρυνση της τρόικας, οι κυπριακές αρχές επιθυμούν να αγοραστεί το σύνολο των δανείων και των καταθέσεων των τραπεζών στην Ελλάδα από μια ελληνική τράπεζα.

Οι διαπραγματεύσεις εστιάστηκαν και σήμερα στην αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού, με την κυπριακή πλευρά να προτάσσει τα ευρήματα της Pimco ως την καλύτερη ένδειξη για το πιθανό «discount» που θα μπορούσε να γίνει στα στοιχεία ενεργητικού.

Με βάση το ίδιο πάντα δημοσίευμα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στους ισολογισμούς των δύο μεγάλων τραπεζών, που έχουν ήδη ζητήσει κρατική στήριξη. Δεν αποκλείεται όμως οι ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν να περιλαμβάνουν και την Ελληνική Τράπεζα, που έχει σχετικά μικρή παρουσία στην Ελλάδα. Με την διάθεση των στοιχείων ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα οι κυπριακές αρχές ελπίζουν να πετύχουν ουσιαστική απομόχλευση του τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο – κάτι που ζητούν επίμονα οι εταίροι μας και πιστωτές.

Αξιολόγηση