Συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσωση της Κύπρου

Συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσωση της Κύπρου
Στις διεργασίες για την οικονομική διάσωση της Κύπρου και στην ανάγκη ελληνικής συμμετοχής αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.Το δημοσίευμα με τον τίτλο «Να συμμετάσχει η Ελλάδα στη διάσωση της Κύπρου» εστιάζει στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων για την οικονομική διάσωση της Κύπρου.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς μια συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και εννιά μήνες. Όπως αναφέρει, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο επικοινώνησαν τηλεφωνικά ο Kύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου διαπραγματευόταν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μέρκελ και Σαμαράς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διάσωση της Κύπρου.

«Η μεν καγκελάριος πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει πράσινο φως στο πακέτο, ο δε Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κυπριακές τράπεζες θα μπουν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών», τονίζεται σχετικά.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει πως στόχος των προσπαθειών είναι να μειωθεί το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος από τα 17 δισ. ευρώ στα 14 ή 15 δισ. ευρώ, όριο το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι η μικρή Κύπρος δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει τόσο μεγάλα ποσά. «Μέχρι πρόσφατα το ΔΝΤ επέμενε στη συμμετοχή πιστωτών και καταθετών των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών στο κόστος της διάσωσης. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ, αρνούμενη να συναινέσει σε ένα κούρεμα καταθέσεων», επισημαίνεται σχετικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυπριακή κυβέρνηση τονίζει πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επιμένει σε συμμετοχή των πιστωτών στην διάσωση. Ο επόμενος στόχος είναι τώρα να πειστεί το ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου αποτελεί για τη Γερμανία προϋπόθεση για να βοηθήσει την Κύπρο. Από την πλευρά των Βρυξελλών ακούγεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να ληφθεί αυτήν την εβδομάδα στο Eurogroup απόφαση για το πακέτο διάσωσης.

Τέλος, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι λόγω του κλίματος αβεβαιότητας οι καταθέτες γυρίζουν την πλάτη στην Κύπρο και ότι μόνον τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 3 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις κυπριακές τράπεζες.

Αξιολόγηση