Επιστρέφουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια στη Θεσσαλονίκη

Επιστρέφουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια στη Θεσσαλονίκη
Έτος επιστροφής των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και γενικότερα αύξησης του τομέα της κρουαζιέρας προδιαγράφεται το 2013 για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κλείσει συμφωνία για την έλευση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στον ΟΛΘ του «Costa Pasifica» της ιταλικής Costa Crociere, που θα «δέσει» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά την ένατη ημέρα του ταξιδιού του μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας και Τουρκίας ερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στις 23 Σεπτεμβρίου από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και έχει αναρτηθεί η σχετική κρουαζιέρα στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Πρόκειται για ένα πλοίο δεκαεπτά καταστρωμάτων (τα δεκατρία για τους επιβάτες), χωρητικότητας 3.780 ατόμων και 1.110 ατόμων προσωπικού, με συνολικό αριθμό 1.504 καμπινών, μήκους 290 μ. και πλάτους 36 μ. Η τελευταία φορά που κρουαζιερόπλοιο αυτού του μεγέθους είχε καταπλεύσει στον ΟΛΘ ήταν το 2009.
Παράλληλα, στη φετινή σεζόν αναμένονται στον ΟΛΘ και αρκετά άλλα πλοία για πρώτη φορά, ενώ επίσης για πρώτη φορά το «Aida Cruises» θα διανυκτερεύει στη Θεσσαλονίκη και θα πραγματοποιήσει πέντε συνολικά διανυκτερεύσεις στον ΟΛΘ.

Τα πλοία που θα καταπλεύσουν για πρώτη φορά φέτος στον ΟΛΘ, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, είναι τα «Colombus-2» της Hapag Lloyd Cruises, «Astor» της Transocean Tours και «Artania» της Phoenix Reisen (επίσης μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, μήκους 230 μ. και πλάτους 32 μ., χωρητικότητας 1.200 ατόμων και 420 ατόμων προσωπικού) που θα μεταφέρουν επί το πλείστον Γερμανούς επιβάτες και τα δύο πλοία της ισραηλινής εταιρείας Mano Maritime Cruises, συγκεκριμένα τα «Golden Iris» και «Royal Iris», που θα καταπλεύσουν στη Θεσσαλονίκη δύο και μία φορές αντίστοιχα. Συνολικά για φέτος ο ΟΛΘ ευελπιστεί ότι θα πιάσει τις 30 επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων.

Αίσια είναι, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΛΘ, τα πρώτα στοιχεία από την πορεία της διακίνησης φορτίων στο πρώτο δίμηνο του 2013, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει ελαφρά αύξηση στα containers και στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η διακίνηση συμβατικού φορτίου, με συνακόλουθη αίσθηση ελαφράς βελτίωσης των μεγεθών του Οργανισμού στην εν λόγω περίοδο.

Τελωνεία
Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης που πραγματοποίησε στον ΟΛΘ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Στέλιος Αγγελούδης, επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας των τελωνείων στο λιμάνι, της ενίσχυσης των σχέσεων με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και γενικότερα της μείωσης της γραφειοκρατίας και αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Καράογλου συμμερίστηκε τα συγκεκριμένα αιτήματα, εξήρε την ανοδική πορεία του ΟΛΘ τα τελευταία χρόνια και επιθεώρησε το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, που από την 1η Μαρτίου ασχολείται καθημερινά με τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου.

Αξιολόγηση