Αυστηρά τα κριτήρια επιλογής των ελεγκτικών εταιρειών για τις τράπεζες

Αυστηρά τα κριτήρια επιλογής των ελεγκτικών εταιρειών για τις τράπεζες
Με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια επελέγησαν οι ελεγκτικές εταιρείες που θα επιβλέπουν την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Οικονομικών, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, για τις διαδικασίες των επιτρόπων που θα εγκατασταθούν στις ελληνικές τράπεζες με εντολή να ελέγχουν τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι διοικήσεις τους, ακόμη και εκείνες που αφορούν τη χορήγηση δανείων.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, «ήδη υπεγράφησαν οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών και των αντίστοιχων επιτρόπων (αναγνωρισμένου κύρους ελεγκτικές εταιρείες) που έχουν επιλεγεί βάσει πολύ αυστηρών κριτηρίων σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους εταίρους μας».

Ο βουλευτής της ΝΔ έθετε στην ερώτησή του θέμα και για την αμοιβή των επιτρόπων επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «θα πληρώνονται από τις ελληνικές τράπεζες με το απίστευτο ποσό των 800.000 ευρώ ετησίως».

Όπως διευκρινίζεται στην απάντηση του ο κ. Στουρνάρα, η αποζημίωση των επιτρόπων ορίζεται και καταβάλλεται από τις τράπεζες, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε τιμές που διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος της τράπεζας, το χρόνο που αφιερώνεται από τα στελέχη των επιτρόπων, τον ανταγωνισμό της αγοράς και τις οικονομικές προσφορές των υποψήφιων εταιρειών.

Ο υπουργός Οικονομικών σπεύδει ακόμη να επισημάνει ότι «αποτελεί κοινή πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού), στο πλαίσιο του Δικαίου Ανταγωνισμού της ΕΕ (και ειδικότερα το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων), ο ορισμός επιτρόπων οι οποίοι, έπειτα από σχετική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβλέπουν την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφωνούνται, κατά περίπτωση, μεταξύ των κρατών μελών και της ΕΕ».

Στο πλαίσιο αυτό στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής προβλέπεται ο ορισμός επιτρόπων στις υπό αναδιάρθρωση τράπεζες της χώρας, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Αξιολόγηση