Καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης βλέπει ο γερμανικός Τύπος

Καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης βλέπει ο γερμανικός Τύπος
Λίγες μόλις ημέρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην καθυστέρηση της απόφασης για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

«Όπως διαφαίνεται, το παρόν χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της νέας δόσης δεν μπορεί να τηρηθεί», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και κάνει αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του Όλι Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες πριν την τελική συμφωνία θα πρέπει να έχουν προηγηθεί άλλα βήματα. Αυτά αφορούν κυρίως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση, αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαίος επίτροπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελική συμφωνία στις 12 Νοεμβρίου, ωστόσο κύκλοι του Eurogroup χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις του.

Για τους παραπάνω λόγους και η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η συνάντηση της Δευτέρας θεωρείται απλώς ένα «ενδιάμεσο βήμα» στο δρόμο προς τις τελικές αποφάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη FAZ, το ενδεχόμενο λήψης των τελικών αποφάσεων στο επερχόμενο Eurogroup θα πρέπει να αποκλειστεί και για πρακτικούς λόγους, διότι ακόμη κι αν οι υπουργοί Οικονομικών ανάψουν το πράσινο φως, οι όποιες αλλαγές στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να εγκριθούν στη συνέχεια από επτά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Γι' αυτήν τη διαδικασία προβλέπονται δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια το Eurogroup θα μπορεί να λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία, στη βάση αυτού του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τις αρχές Δεκεμβρίου, συμπληρώνει η εφημερίδα