Εξετάζεται η μετάθεση της πληρωμής του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ

Εξετάζεται η μετάθεση της πληρωμής του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ
Σιωπηρή παράταση εκτιμάται πως θα δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα αναφορικά με τη αποπληρωμή του ομολόγου αξίας 3,2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου.

Καθώς η επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης δεν αναμένεται να εκταμιευθεί εγκαίρως και οι διεργασίες για τη λήψη δανείου-γέφυρας (bridge loan) για να καλυφθούν οι πληρωμές ομολόγων 3,2 δισ. ευρώ δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει, ως πιθανότερη λύση θεωρείται η επίκληση ρητρών για την μετάθεση της πληρωμής του ομολόγου.

Εάν η ΕΚΤ δεν κάνει άμεσα απαιτητή την πληρωμή τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα προς τη κατεύθυνση αυτή.

Το προηγούμενο διάστημα και σε επίπεδο Eurogroup Working Group εξετάσθηκαν κάποιες εναλλακτικές λύσεις όπως η προκαταβολή από κάποιες χώρες ποσών από την επόμενη δόση των 30 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν τα συγκεκριμένα ομόλογα, την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα καλυφθούν απευθείας από την ΕΚΤ, αλλά και χρήση των ομολόγων του EFSF που έχει το ΤΧΣ ως εγγύηση για τη παράταση της περιόδου αποπληρωμής.

Καθώς για τις λύσεις αυτές δεν σημειώθηκε ομοφωνία και κάποιες κρίθηκαν τεχνικά ανέφικτες τη λύση αναμένεται να τη δώσει η ίδια η ΕΚΤ.

πηγή: tovima.gr

Αξιολόγηση