Αλμούνια: «Η λιτότητα έχει αρχίσει να αποδίδει στην Πορτογαλία»

Αλμούνια: «Η λιτότητα έχει αρχίσει να αποδίδει στην Πορτογαλία»
Η πολιτική λιτότητας που έχει υιοθετήσει η Πορτογαλία έχει αρχίσει να αποδίδει, υποστήριξε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας Χοακίν Αλμούνια στη διάρκεια επίσκεψής του στη Λισαβόνα.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ έδωσαν στην Πορτογαλία το 2011 ένα δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπών των δημόσιων δαπανών. Όμως οι μειώσεις δαπανών στις οποίες προχώρησε η πορτογαλική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει αυξημένη φτώχεια, απεργίες και διαδηλώσεις.

Το πρόγραμμα έχει αρχίσει τώρα «να αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Αλμούνια και αναφέρθηκε στην ολοένα και πιο ευνοϊκή σχέση μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών, που «είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη». Τέλος, ο Αλμούνια επεσήμανε ότι αναμένει πως η Πορτογαλία θα βγει από την ύφεση το 2013.

Πάντως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει παραδεχθεί ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκπλήρωση του φετινού στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 4,5% του ΑΕΠ.

Αξιολόγηση