Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών
Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν ξεκινήσει ο «μαραθώνιος» των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή - αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Τον όρκο του βουλευτή έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Ολομέλεια, ο οποίος απουσίαζε από την τελετή ορκωμοσίας της Βουλής της 28ης Ιουνίου, λόγω της ανάρρωσής του.

Ορκίστηκαν επίσης βουλευτές ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, οι οποίοι την ημέρα της ορκωμοσίας της Βουλής βρίσκονταν σε κυβερνητική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τον νενομισμένο όρκο έδωσαν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που επίσης δεν είχαν ορκιστεί μαζί με τα άλλα μέλη της Βουλής.

Της τελετής ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ενώπιον του οποίου ορκίστηκαν οι βουλευτές.

Οι βασικοί άξονές των προγραμματικών θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών στο Δημόσιο. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα αρχίσει με ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την αντίθεση της κυβέρνησης σε απολύσεις στο δημόσιο και να αντιπροτείνει μετατάξεις. Η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχιστεί το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή, σε δύο συνεδριάσεις, πρωί και απόγευμα. Οι αρχηγοί των επτά κομμάτων της Βουλής θα μιλήσουν το βράδυ της Κυριακής.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψήφο εμπιστοσύνης. Τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αξιολόγηση