Έξι στους δέκα έχουν έναν άνεργο στο σπίτι τους

Έξι στους δέκα έχουν έναν άνεργο στο σπίτι τους
Απογοήτευση προκαλεί έρευνα της εταιρείας «Interview», για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Σύμφωνα με την έρευνα, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 απολύθηκαν -μέσο όρο- 1,88 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση είτε επειδή αυτή έκλεισε είτε επειδή δεν μπορούσε, πλέον, να συντηρήσει το προσωπικό της (σ.σ. ο αριθμός αυτός είναι ωστόσο μειωμένος, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν ήταν 2,7).

Το 56,1% των οικογενειών Θεσσαλονίκη έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ενώ το 34,8% συντηρεί το σπίτι έχοντας δύο ανθρώπους χωρίς δουλειά και σχεδόν το 6% τρεις! Η έρευνα διενεργήθηκε λίγες ημέρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, σε δείγμα 500 επιχειρηματιών-μελών του ΒΕΘ και 305 καταναλωτών.

Σήμερα, το 15% των επιχειρήσεων σχεδιάζει απολύσεις ενώ μόλις το 5% προσλήψεις. Ωστόσο οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε διατήρηση προσωπικού αναφε΄ρει το σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

«Το 2007 είχα 60 εργαζόμενους και έτρεχαν. Σήμερα έχω 35 και δεν ξέρω τι να τους κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας. Πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει αναγκαστεί να μειώσει είτε τις ημέρες εργασίες είτε τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων.

Στο σκηνικό αυτό, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και καταναλωτές βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται: οι μεν πρώτοι δηλώνουν στην πλειοψηφία τους (σχεδόν 90%) πτώση τζίρου, κατά 40% μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο, ενώ οι δεύτεροι κάνουν λόγο για μείωση των χρημάτων που μπαίνουν στο σπίτι κατά 32% (μέσο όρο). Μείωση εισοδήματος βίωσαν στο εξάμηνο οκτώ στις δέκα οικογένειες και αύξηση ...μηδέν.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι οι Θεσσαλονικείς«κόβουν» περίπου στο μισό τα έξοδα του σούπερ μάρκετ που αποτελεί έξοδο πρώτης ανάγκης.

Τα νοικοκυριά αναγκάζονται να βάλουν μαχαίρι στις δαπάνες, με πρώτο βασικό «θύμα» τον κλάδο της ένδυσης-υπόδησης (-77,2%), ενώ μεγάλος χαμένος είναι και ο τομέας της ψυχαγωγίας-ταξιδιών (-67,5%).

Αξιολόγηση