Σόιμπλε: Δεν θα θεσπιστεί άμεσα ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Σόιμπλε: Δεν θα θεσπιστεί άμεσα ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές
Ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές δεν αναμένεται να επιβληθεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ένας ευρωπαϊκός φόρος [στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές] δεν θα εφαρμοστεί τόσο γρήγορα», ανέφερε ο Σόιμπλε, ερωτηθείς στην εκπομπή Bericht aus Berlin της δημόσιας τηλεόρασης ARD εάν ο φόρος μπορεί να θεσπιστεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της Μέρκελ, η οποία λήγει το φθινόπωρο του 2013.

Η θέσπιση του φόρου, την οποία ζητεί εδώ και καιρό η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, είχε θεωρηθεί δεδομένη πριν από τρεις ημέρες από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Η αντιπολίτευση ανέφερε πως η Μέρκελ συμφώνησε η Γερμανία να θεσπίσει αυτόν τον φόρο -που είναι γνωστός και ως φόρος Τόμπιν- χωρίς να περιμένει να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κράτη της 17μελούς ευρωζώνης.

Η δήλωση του Σόιμπλε προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Τόμας Oπερμαν. «Χρειαζόμαστε μία αμετάκλητη δέσμευση για τη θέσπιση του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Το SPD δεν θα αποδεχτεί συμβιβασμούς που γίνονται μόνο στα χαρτιά», ανέφερε ο Όπερμαν.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γερμ. Πρακτορείο, Γαλλ. Πρακτορείο

Αξιολόγηση