Σε εξέλιξη η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Σε εξέλιξη η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το πρόβλημα της Ισπανίας, με τη Μαδρίτη να μην έχει ζητήσει ακόμη στήριξη.

Η μελέτη του ΔΝΤ για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, που ανακοινώθηκε εσπευσμένα, τοποθετεί τις αρχικές ανάγκες του σε 40 δισ. ευρώ, αλλά οι αναφορές από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως η Ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να διαθέσει δεκάδες δισ. ευρώ επιπλέον -ακόμη και 100 δισ. ευρώ- κυρίως για να καθησυχάσει τις αγορές.

Η δεινή θέση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έχει αναγκάσει τη Μαδρίτη να κοιτάζει, απρόθυμα, προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Εάν όντως κατέφευγε σε βοήθεια, αυτή θα δινόταν πιθανότατα μέσω του EFSF: Στο οπλοστάσιο του μηχανισμού προβλέπεται η χρηματοδότηση ανακεφαλαιοποιήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις. Ο μόνιμος μηχανισμός ESM, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ (ενώ εκκρεμμεί η έγκρισή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο) διέπεται από διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.

Ωστόσο, όπως επανέλαβε με νόημα ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, η κάθε στήριξη δίνεται με όρους. «Όλα τα νέα εργαλεία συνδέονται με τις ανάλογες προϋποθέσεις» ανέφερε το Σάββατο σε ομιλία του στη φινλανδική πόλη Κόκκολα. «Δεν υπάρχουν "δωρεάν γεύματα" για καμία χώρα που δέχεται βοήθεια» τόνισε, επισημαίνοντας πως το Ταμείο έχει τη δυνατότητα προληπτικών γραμμών πίστωσης.

Επισήμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν πως η απόφαση για αίτημα στήριξης εναπόκειται στην ίδια την ισπανική κυβέρνηση και μόνο. Ωστόσο, το τεταμένο κλίμα γύρω από την Ευρωζώνη -με τις εξελίξεις στο ισπανικό τραπεζικό τοπίο, τις υποβαθμίσεις αλλά και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα- έχουν ενισχύσει την ανάγκη για κινήσεις που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Η ίδια η Μαδρίτη από την πλευρά της είχε περιοριστεί σε σποραδικές μόνο αναφορές για ανάγκη ευρωπαϊκής συνδρομής για την στήριξη του τραπεζικού της τομέα -με τον υπουργό Προϋπολογισμού να προειδοποιεί πως η πόρτα των αγορών κινδυνεύει να κλείσει ενώ άλλα στελέχη επεσήμαναν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Όπως σημειώνουν πάντως ισπανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Ραχόι (η οποία πριν από μόλις 12 μέρες δήλωνε ότι δεν χρειάζεται χρήματα για τη σωτηρία των τραπεζών) προσπαθεί να αποφύγει τη χρήση της λέξης «βοήθεια», ώστε να περιορίσει και τις πολιτικές απώλειες.

Πηγή:www.tovima.gr

Αξιολόγηση