Ο Draghi ζητάει πράξεις απο τους πολιτικούς ηγέτες

Ο Draghi ζητάει πράξεις απο τους πολιτικούς ηγέτες
Ο Mario Draghi ξεκίνησε την συνέντευξη μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι η απόφαση σταθερών επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη, παρά ελήφθη με πλειοψηφία.

«Ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει πάνω από το 2%», εκτιμά και όπως τόνισε ο ρυθμός νομισματικής επέκτασης παραμένει υποτονικός. Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διεξάγει πράξεις αναχρηματοδότησης με πλήρη κατανομή.

Για το 2012 εκτιμά πως το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο -0,5% έως +0,3% και για το 2013 αναμένει πως θα διαμορφωθεί από το 0% έως 2%. Όσον αφορά την δημοσιονομική εξυγίανση έχει σημειωθεί πρόοδος,και ηΕΚΤ θα διενεργεί 3μηνα LTROs μέχρι τα τέλη του 2012, τόνισε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Σχετικά με την Ελλάδα, είπε πως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στις πράξεις της ΕΚΤ και σχετικά με την Ισπανία, τόνισε ότι «η ίδια θα αποφασίσει εάν θέλει να προσφύγει στον EFSF».

Εχοντας πάντως ήδη προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ δεν θα «καλύψει το κενό» που γεννά η απραξία των πολιτικών, ο Mario Draghi δήλωσε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα είναι η Ευρώπη μετά από πέντε ή δέκα χρόνια. Αυτό πρέπει να το κάνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και περιμένω στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής από αυτούς να δείξουν το όραμα τους».

Αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται πολύ κοντά σε μια μελλοντική μείωση των επιτοκίων, καθώς η δημοσιονομική κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Αξιολόγηση