Μόνο ένας στους δέκα έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση

Μόνο ένας στους δέκα έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση
Διευκρινίσεις σχετικά με τις παρατάσεις που δόθηκαν σε προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων, έδωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών.


Όπως αναφέρει, για τα φυσικά πρόσωπα, 11 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας είχαν υποβληθεί μόνο 492.869 ηλεκτρονικές και 81.306 χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων περίπου.

Επίσης, γράφει tovima.gr, σημειώνει ότι η νέα λήξη της προθεσμίας είναι νωρίτερα από την αντίστοιχη περυσινή και ότι η εισροή εσόδων στα ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει νωρίτερα από πέρυσι λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής -για πρώτη φορά- υποβολής των δηλώσεων για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (με εξαίρεση τους συνταξιούχους) και για όλους τους επιτηδευματίες.

Αυτό αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο, επειδή, σε αντίθεση με τις χειρόγραφες δηλώσεις για τις οποίες απαιτείται μεγάλος χρόνος επαλήθευσης και καταχώρισης στο σύστημα, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις εκκαθαρίζονται αυτόματα, γεγονός που βοηθά στην άμεση βεβαίωση του φόρου αλλά και στην διευκόλυνση των διεκπεραιώσεων και ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Αναφορικά με την ολιγοήμερη παράταση για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.), μέχρι τις 8 Ιουνίου, αυτή αφορά αποκλειστικά στην ηλεκτρονική υποβολή αριθμού δηλώσεων που δεν είχαν υποβληθεί, τονίζει το υπουργείο.

Η ηλεκτρονική υποβολή αυτών των δηλώσεων διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών στην άμεση καταχώριση αυτών και την επίτευξη του στόχου των άμεσων διασταυρώσεων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με την προτροπή για σταδιακή υποβολή των δηλώσεων, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τις τελευταίες ημέρες.
Αξιολόγηση