«Μην βγάζετε χρήματα στο εξωτερικό και μην απολύετε!»

«Μην βγάζετε χρήματα στο εξωτερικό και μην απολύετε!»
«Μην βγάζετε τα χρήματά σας στο εξωτερικό και μην απολύετε εργαζομένους...» Αυτή τη διπλή έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο απηύθυνε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών.

Ο κ. Πικραμένος περιέγραψε την πρόοδο που έχει πετύχει η ελληνική οικονομία αλλά και τη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε: «Μια τέτοια συγκυρία απαιτεί από όλους μας προσπάθεια και μόχθο που ξεπερνά τα όρια του συνηθισμένου. Όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις οικογένειές μας, στους ανθρώπους μας, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα μας.

Θέλω να σας απευθύνω μια διπλή έκκληση:

  1. Ως επιχειρηματίες, προστατεύστε τις θέσεις εργασίας, αποτελέστε το ανάχωμα στην επέκταση της ανεργίας.
  2. Και ως διακεκριμένοι συντελεστές του οικονομικού βίου της χώρας, λειτουργήστε ως δύναμη σταθερότητας και ευθύνης. Κρατήστε τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις σας στη χώρα, δείξτε εμπιστοσύνη στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όλοι θα βγούμε έτσι μακροπρόθεσμα κερδισμένοι.

Υπάρχουν παραδείγματα επιχειρήσεων που ακόμη και μέσα στη δίνη της κρίσης παράγουν, επενδύουν, επεκτείνουν τη δράση τους στο εξωτερικό, προσθέτουν θέσεις απασχόλησης σε μια χειμαζόμενη οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δασκαλόπουλος

Στο μεταξύ σκληρή επίθεση στα κόμματα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην απογευματινή ανοιχτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ενώ έθεσε το μετεκλογικό διακύβευμα που είναι αν θέλει η κοινωνία να αλλάξει.

Επίσης ο κ. Δασκαλόπουλος ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαίου λέγοντας ότι οι πολίτες τους "με την ψήφο τους στις 6 Μαΐου οι πολίτες πράγματι απονομιμοποίησαν το δεύτερο μνημόνιο. Εντολή τους όμως είναι η προσπάθεια αλλαγής του σε συνεννόηση με τους εταίρους μας –και όχι η άνευ όρων καταγγελία του".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην ομιλία του ασκεί έντονη κριτική στα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα δυόμισι χρόνια που χάθηκαν χωρίς την αποφασιστική εφαρμογή του μνημονίου: "Η επανάσταση του εκσυγχρονισμού προδόθηκε από τους φυσικούς εκφραστές της –τα κόμματα του ιδιόμορφου αστικού μας συστήματος. Από τους κόλπους τους δεν προέκυψε μια γνήσια μεταρρυθμιστική βούληση, δεν αναδείχθηκε μια βιώσιμη πρόταση εκσυγχρονισμού με ευρεία κοινωνική απήχηση. Αντιμετώπισαν την κρίση εμμένοντας σ' αυτά που ήξεραν και μας κατάντησαν έτσι. Υποτάχθηκαν στους πελάτες τους και έχασαν την κοινωνία", είπε ο κ. Δασκαλόπουλος για να κατηγορήσει και το ΣΥΡΙΖΑ: "Την παρέδωσαν στην προπαγάνδα των κατ' επάγγελμα φίλων του λαού. Αυτών που στα πεζοδρόμια και στα τηλεπαράθυρα εκτόξευαν κατάρες και μοίραζαν δωρεάν υποσχέσεις". Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επίσης περιγράφει τους κινδύνους από μία διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: "Επιτρέψαμε έτσι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία οιονεί αντεπανάσταση –που ευαγγελίζεται κραυγαλέους οικονομικούς και θεσμικούς αναχρονισμούς, καλλιεργεί ένα κλίμα αντιευρωπαϊκό, επαγγέλλεται ένα μέλλον που μοιάζει με το χρεοκοπημένο παρελθόν. Γνωρίζω τους φόβους σας, και κατανοώ την αγωνία σας. Υπάρχει πράγματι, σήμερα, ο κίνδυνος να επιχειρηθεί μία παλινόρθωση του κομματικού κράτους και του πελατειακού μοντέλου ανάπτυξης, με άλλοθι την αποτυχία του μνημονίου".

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ θεωρεί ότι τα εκλογικά διλήμματα "ευρώ ή δραχμή", "μέσα ή έξω από την Ευρώπη" ξεπεράστηκαν και θέτει το μετεκλογικό διακύβευμα: "Ας μιλήσουμε λοιπόν ξεκάθαρα: η κρίση που βιώνουμε δεν αφορά το μνημόνιο. Ούτε το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Ούτε καν το ερώτημα μέσα ή έξω από την Ευρώπη. Σε αυτά ο λαός και οι κύριες πολιτικές δυνάμεις έχουν απαντήσει. Εκείνο που μένει ωστόσο ν' απαντηθεί είναι αν η ελληνική κοινωνία θέλει πράγματι ν' αλλάξει και αν υπάρχουν πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς ικανοί να πραγματοποιήσουν τον άθλο της αλλαγής. Αυτό είναι το πραγματικό μετεκλογικό διακύβευμα".

Επιπλέον ο κ. Δασκαλόπουλος απευθύνει κάλεσμα στους επιχειρηματίες: «Αλλά τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και της ανάγκης για τον τόπο μας. Τον τόπο όπου θέλουμε να δουλεύουμε και να κερδίζουμε, τον τόπο όπου θέλουμε να ζούν τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Είναι ο τόπος μας. Έχουμε κτίσει σ' αυτόν γερά θεμέλια από τσιμέντο και σίδερα. Δεν τον χαρίζουμε στους ανεπαρκείς, δεν τον παραδίδουμε στους δημαγωγούς, δεν τον εκχωρούμε στους πλιατσικολόγους. Από το σημερινό αδιέξοδο ζητείται σήμερα μια νέα εθνική αναπτυξιακή διέξοδος. Αυτή, μόνο η σύγχρονη επιχειρηματική μας τάξη μπορεί να την εγγυηθεί. Μόνο αυτή μπορεί να αναδασώσει την καμένη γη της κρίσης".

Αξιολόγηση