Μέρκελ: «Δεν υπάρχουν ταμπού» στην κρίση του ευρώ

Μέρκελ: «Δεν υπάρχουν ταμπού» στην κρίση του ευρώ
H Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να εξετάσει όλες τις επιλογές στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της, αλλά απέφυγε να σχολιάσει σχετικά με τις κλήσεις για μια ένωση τραπεζών στη ζώνη του ευρώ.

Με την κρίση τώρα να πλήττει και την Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την Τετάρτη ότι ο φαύλος κύκλος των προβληματικών τραπεζών και των υπερχρεωμένων κρατών πρέπει να σπάσει και πρότεινε τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων που θα αποτρέπει μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.

Η Μέρκελ επανέλαβε την άποψή της ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να παραδώσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες, όμως κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές θα πάρουν πολύ χρόνο.

«Υπάρχουν βήματα ολοκλήρωσης που απαιτούν αλλαγές της Συνθήκης. Δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο, αλλά παρ 'όλα αυτά σήμερα δεν υπάρχουν ταμπού (στις συζητήσεις μας)», δήλωσε η κα. Μέρκελ.

«Πάντα έλεγα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και αυτό συνεπάγεται να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Η κα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν συστήματα για την αντιμετώπιση προβληματικών τραπεζών και πρότεινε ότι ο συνασπισμός των συστημάτων αυτών θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά και θα καθησύχαζε τις αγορές αναφορικά με την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την αδυναμία των χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων.

Πηγή: Reuters

Αξιολόγηση