Mέτρα για την ανεργία των νέων

Mέτρα για την ανεργία των νέων
Με το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη ασχολείται σημερινό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο ζητούνται άμεσα μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το οξύτατο πρόβλημα της αυξανόμενης ανεργίας στην Ευρώπη ανέδειξε, με Ψήφισμα του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαιτώντας την άμεση δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων» για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων σε προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους και για τη θέσπιση ενός νέου θεσμού, της «Εγγύησης Νέων», που θα εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα μένουν άνεργοι για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Στο Ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι η ανεργία στην ΕΕ κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 10% ενώ η ανεργία των νέων άγγιξε το 22,1%, στις αρχές του 2011 - από 14,7% που ήταν το 2008.

Η κατάσταση όμως διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, με τα ποσοστά ανεργίας των νέων να κυμαίνονται από πολύ πιο κάτω από 10 % σε ορισμένες χώρες έως περίπου 50 % στις χώρες που πλήττονται σοβαρά από την κρίση, σημειώνει το ψήφισμα, που συνέταξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Περβενσέ Μπερές.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της έγκρισης του Ψηφίσματος, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Αντόρ, επέρριψε τις ευθύνες γι' αυτή τη κατάσταση στην Γερμανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι πολιτικές που κρατούν τις χώρες αυτές σε ύφεση, δεν προέρχονται από την Κομισιόν αλλά προέρχονται ουσιαστικά από το Βερολίνο».

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στους Γερμανούς ευρωβουλευτές, είπε: «Εσείς που πήρατε το λόγο από πλευράς Γερμανίας, μπορείτε να πείτε αυτά που είπατε εδώ και στη Γερμανία για να σας ακούσουν στα Κοινοβούλιά σας; Πρέπει να αλλάξουν οι μακροοικονομικές πολιτικές ώστε οι περιφέρειες της Ευρώπης να ανακτήσουν τις δυνατότητες που έχουν και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, που υποαπασχολούνται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με το Ψήφισμα «Πρωτοβουλία για την προσφορά ευκαιριών στους νέους», περίπου ένας στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες έως 25 ετών αδυνατεί να βρει δουλειά με τη νεανική ανεργία να αγγίζει το 22,1% στην Ε.Ε. (5.5 εκατομμύρια), σημειώνοντας «άλμα» 7 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων κατά την τριετία 2008-2011. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι σχεδόν 7,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών βρίσκονται εκτός κάθε διαδικασίας απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ενώ ένα μεγάλο μέρος των νέων αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις εκπαιδευτικές του δυνατότητες ή να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας.

Με το σημερινό του Ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο, ζητάει:

· Εξεύρεση πιο φιλόδοξων πηγών χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης

· Υιοθέτηση της «Εγγύησης για τους νέους» (να τεθεί ελάχιστο διάστημα 4 μηνών παραμονής για τους εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) και άμεση καταβολή 4 εκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν, σε κράτη μέλη για να προωθηθεί αυτή η πρωτοβουλία.

· Αποτελεσματικότερη διασύνδεση και αντιστοίχηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αξιολόγηση