Από την Κρήτη η ανάκαμψη του τουρισμού

Από την Κρήτη η ανάκαμψη του τουρισμού
Ελπίδες πως μπορεί να κερδηθεί κάποιο από το έδαφος που έχασε φέτος ο ελληνικός τουρισμός, εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας που προκαλούν οι οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας, δίνουν τα στοιχεία του τελευταίου μήνα από την Κρήτη.

Οι αφίξεις μη κατοίκων Ελλάδας στα αεροδρόμια αυξήθηκαν αξιοσημείωτα ενώ την ίδια ώρα η Costa Cruises όρισε τελικά το Ηράκλειο ως home port για την πραγματοποίηση κυκλικών κρουαζιέρων στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιφέρεια. Οι κρουαζιέρες, γράφει το capital.gr, θα ξεκινήσουν όμως στα τέλη Ιουνίου ενώ οι κρατήσεις στη χώρα εν γένει για τον τουρισμό αυτού του είδους παραμένουν πιεσμένες.

Άνοδος αφίξεων

Η δρομολόγηση νέων πτήσεων από ξένες εταιρείες χαμηλού κόστους προς την Κρήτη, αλλά και αλλού όπως στην Κω, εφόσον διατηρηθεί δείχνει να εξισορροπεί κάπως τις μεγάλες πτώσεις που σημειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο. Αν και η κατάσταση παραμένει σε μεγάλο βαθμό απογοητευτική κάθε σημάδι με θετικό πρόσημο είναι φυσικό να προκαλεί ανακούφιση.

Έτσι οι αφίξεις μη κατοίκων Ελλάδας προς τα Χανιά αυξήθηκαν κατά 27,72% τον Απρίλιο και προς το Ηράκλειο κατά 3,76%. Σύμφωνα με στοιχεία από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου στην πόλη προσγειώθηκαν 90.986 επιβάτες από το εξωτερικό έναντι 87.712 το 2011. Στο αεροδρόμιο των Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» κατέφτασαν 33.554 επισκέπτες εξωτερικού έναντι 26.285 πέρσι.

Low cost επισκέπτες

Όμως το γεγονός ότι οι αυξήσεις αυτές επιτεύχθηκαν με την δρομολόγηση αεροσκαφών εταιρειών charter και χαμηλού κόστους όπως η Ryanair, η Norvegian Air Shuttle, η Easyjet και η Tomas Cook Scandinavia δημιουργεί προβληματισμό για το εισοδηματικό επίπεδο και, εν πάσει περιπτώσει, την κατά κεφαλή δαπάνη που πραγματοποιούν οι τουρίστες αυτοί.

Επίσης καθώς η Κρήτη αποτελεί μακράν την μεγαλύτερη ελληνική τουριστική αγορά παραμένει να εξακριβωθεί το κατά πόσο οι ενδείξεις του Απριλίου θα μετουσιωθούν σε τάση που μπορεί να φέρει σε ισορροπία την μεγάλη υποχώρηση που παρατηρείται στην τουριστική αγορά φέτος σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται πως τον Απρίλιο και η Κως είδε αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 31,78% στους 17,454 επισκέπτες εξωτερικού από 13.245 πέρυσι.

Την ίδια ώρα η Αθήνα συνέχιζε να κινείται πτωτικά με τις αφίξεις σε σχέση με πέρυσι να υποχωρούν κατά 7,34% τον Απρίλιο και κατά 11,94% στο πρώτο τετράμηνο του 2012.

«Best time to visit Greece»...

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρεάδης επιβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι οψίμως και ο ρυθμός των κρατήσεων στα ξενοδοχεία παρουσιάζει ελαφρά βελτίωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο.

Μάλιστα ο ΣΕΤΕ σε συνέχεια των πρόσφατων αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα και των ανησυχιών που έχει εκφράσει μερίδα εν δυνάμει επισκεπτών της χώρας, έστειλε χθες Δελτίο Τύπου σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Με αυτό ενημερώνει πως οι τουρίστες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μεταφοράς από και προς τους προορισμούς τους.

Επιπλέον, αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα παραμένει ένας από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς και προτρέπει τους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα, διότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι οι Έλληνες είναι ένας από τους πιο φιλόξενους λαούς και γίνεται λόγος για τα συνολικά οφέλη που θα αποκομίσουν οι τουρίστες καθώς και για την σχέση ποιότητας - τιμής, η οποία είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων.

To «αδελφάκι» του Costa Concordia

Τις ελπίδες ότι μπορεί «να σωθεί η χρονιά» τουλάχιστον για την Κρητική οικονομία ως σύνολο τροφοδοτεί όπως προαναφέρθηκε και η έναρξη κυκλικών κρουαζιέρων από το λιμάνι του Ηράκλειου της Costa Cruises, θυγατρικής της Carnival Corporation η οποία έιναι η ιδιοκτήτρια του μοιραίου αδελφού πλοίου Costa Concordia που ναυπήγησε στην Ιταλία.

1000 δολάρια το 7ήμερο στο Αιγαίο

Τα δρομολόγια ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 28 Ιουνίου και θα γίνονται με το πλοιο Costa Atlantica χωρητικότητας 2.114 επιβατών. Θα πραγματοποιεί εφταήμερες κρουαζιέρες με δυνατότητα επιβίβασης και από άλλα λιμάνια που θα επισκέπτεται πέραν από το Ηράκλειο. Το κρουαζιερόπλοιο θα «πιάνει» Κω, Σάμο Σμύρνη, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο και θα επιστρέφει στο Ηράκλειο . Πρόκειται για ένα μόνον πλοίο και το κάθε άτομο θα καταβάλει ναύλο της τάξης των 1000 δολαρίων για την επταήμερη κρουαζιέρα.
Αξιολόγηση