Πτώση των κρατήσεων 50% μετά τις εκλογές

Πτώση των κρατήσεων 50% μετά τις εκλογές
Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται πλέον ο ελληνικός τουρισμός καθώς λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού η σεζόν κινδυνεύει να χαθεί και μαζί εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση των κρατήσεων φτάνει το 50% μετά τις εκλογές ενώ η παράταση της αγωνίας για τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες κάλπες, αναμένεται να χειροτερεύσει την κατάσταση. Οπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας στην Hμερησία: «Η πτώση στις κρατήσεις μετά τις εκλογές αγγίζει το 50% ενώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αν τελικά οι επιδόσεις του τουρισμού μειωθούν κατά 10% αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια 1,5% του ΑΕΠ και βέβαια στην απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας. Ο τουριστικός κόσμος είναι εξαιρετικά απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα που δεν μπόρεσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Οσον αφορά στο θέμα των κρατήσεων παρατηρούμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε να δημιουργηθεί ανάσχεση της πτώσης...».

Σαφές είναι και το μήνυμα που στέλνει ο νέος πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής Αλέξανδρος Βασιλικός ο οποίος επισημαίνει: «Πρέπει, επιτέλους, να προστατευθεί η Αθήνα και να σταματήσει να εκπέμπει όλον αυτόν τον αρνητισμό στο εξωτερικό ο οποίος ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008. Οι εκλογές πάντα δημιουργούσαν μειωμένες κρατήσεις στα αστικά κέντρα ωστόσο αυτό διαρκούσε μόλις 10 ημέρες. Φέτος η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δημιουργεί μεγάλη ανάσχεση στις κρατήσεις και περαιτέρω προβλήματα στους επαγγελματίες του κλάδου».

Η οικονομική και πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα, έχει αλλάξει τα σχέδια των tour operators του εξωτερικού οι οποίοι επεξεργάζονται σενάρια πληρωμών των υποχρεώσεών τους και σε δραχμές αναφέρει ο πρόεδρος του HATTA κ. Γιώργος Τελώνης επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα της «ΗτΣ».

Κίνδυνος
Η ΓΕΠΟΕΤ κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωσή τους πως: «Είναι κρίμα μία χώρα, ένας λαός να υποφέρει, οι επιχειρήσεις να κλείνουν, να διασύρεται και να κινδυνεύει ακόμα και η ακεραιότητα της χώρας με κύριους υπεύθυνους τους πολιτικούς της.

Η τουριστική Ελλάδα σήμερα έχει εγκαταλειφθεί από τους πολιτικούς, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο για τη φετινή τουριστική περίοδο -που το προκαλέσαμε εν μέρει οι ίδιοι με το κάψιμο της Αθήνας- και τα πράγματα χειροτέρεψαν τώρα. Οι κρατήσεις σήμερα βαίνουν μειούμενες αγγίζοντας το 30%-40% ανάλογα με την περιοχή. Ο τουρισμός της Ελλάδας αργοσβήνει».

Αξιολόγηση