Ορκίζεται πρόεδρος ο Ολάντ

Ορκίζεται πρόεδρος ο Ολάντ
O έβδομος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας γίνεται και επίσημα από σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ. Μάλιστα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα έχει και την πρώτη επίσημη συνάντηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Ο Ολάντ, είναι ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος που περνά το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων σε διάστημα 17 ετών.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα φθάσει στις 10.00 στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Νικολά Σαρκοζί.

Η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό γραφείο, όπου ο απερχόμενος θα παραδώσει στο νέο Πρόεδρο τις διαδικασίες που συνδέονται με την αποτρεπτική πυρηνική δύναμη της Γαλλίας.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με 21 κανονιοβολισμούς.

Στην τελετή δεν θα παραστούν τα τέσσερα παιδιά του Ολάντ ούτε η σύντροφός του Βαλερί Τριρβελέρ, σε αντίθεση με την εικόνα που είχε επιλέξει να προβάλει το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί με την παρουσία σύσσωμης της οικογένειάς του.

Ο νέος Πρόεδρος θα επιβιβασθεί στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση, στην ανοικτή Citroen για να κάνει τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου όπου θα ανάψει τη φλόγα στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας για να υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της προεδρίας του, «εκπαίδευση» και «κοινωνική ενσωμάτωση»: τον Ζιλ Φερί, πατέρα της δημόσιας «δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης» και τη Μαρί Κιουρί, πολωνικής καταγωγής, Γαλλίδα επιστήμονα που τιμήθηκε με το διπλό Νομπέλ Φυσικής και Χημείας.

Ακολούθως θα μεταβεί στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπερτράν Ντελανοέ.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα ανακοινώσει στη συνέχεια το όνομα του Πρωθυπουργού του. Υποψήφιοι φέρονται οι Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας και η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ολάντ θα κατευθυνθεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση γνωριμίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και των διαφωνιών των δύο ηγετών ως προς το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αξιολόγηση