«Όχι» του ΔΝΤ σε νέες περικοπές

«Όχι» του ΔΝΤ σε νέες περικοπές
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, διεμήνυσε την αντίθεσή της σε νέα οριζόντια μέτρα στην Ελλάδα και κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο δεν συμφωνεί με περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ σε ό,τι αφορά την άλλη μείζονα πτυχή του ελληνικού ζητήματος, τη διαχείριση του χρέους, συνεχίστηκε και στην Ουάσιγκτον η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη σχετικά με την ορθότητα ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα.

Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, η κα Λαγκάρντ προσδιόρισε για τα μέσα του 2014 τις διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ελλάδα θα πετύχει καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, παρά την αρχική πρόβλεψη για μηδενικό έλλειμμα. Απέδωσε, δε, στην «ειδική μεθοδολογία» που χρησιμοποιείται, τη σύγχυση που προκλήθηκε από την έκθεση του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά, (Fiscal Monitor) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, σχετικά με το «προσαρμοσμένο κυκλικά» πλεόνασμα της Ελλάδος.

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η κα Λαγκάρντ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να προβούν σε συγκεκριμένες δράσεις ώστε να συμβάλουν προς την επίτευξη του στόχου, που είναι η ελάφρυνση του χρέους. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια για να ικανοποιήσει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.