Σόρος: Μειώστε το ελληνικό χρέος

Σόρος: Μειώστε το ελληνικό χρέος
Έκκληση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω "κουρέματος" του επίσημου τομέα απευθύνει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζωρτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο Der Spiegel.

«Όλοι ξέρουν ότι το χρέος της χώρας δεν μπορεί να αποπληρωθεί», σημειώνει ο Σόρος, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα είναι πολύ κοντά σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Γνωρίζω από συζητήσεις ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα εάν υπάρξει κούρεμα του επίσημου τομέα και εφ 'όσον η Αθήνα πληροί τους όρους της τρόικας. Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα», σημειώνει ο κ. Σόρος.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυστηρή νομοθεσία εναντίον μιας ενδεχόμενης μείωσής του.

Ο Σόρος αναγνωρίζει αυτά τα προβλήματα: «Ο επίσημος τομέας δεν μπορεί σήμερα να διαγράψει τα χρέη αυτά, διότι αυτό θα παραβίαζε μια σειρά από ταμπού, ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημειώνει. Ωστόσο, τονίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι και η Γερμανία έχει επωφεληθεί από μειώσεις χρέους και επιμηκύνσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ άλλων, και από την Ελλάδα, αλλά τώρα δείχνει αδιάλλακτη», τονίζει.

Ο Σόρος υπογράμμισε ότι η επιμονή της Γαλλίας για υψηλές γερμανικές αποζημιώσει συνέβαλε στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ. «Συνέπεια της γερμανικής πολιτικής είναι η ανάδυση ακροδεξιών ομάδων, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Υπάρχει τάση προς μια παρόμοια κατεύθυνση, του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, τονίζει.

Καλεί δε την Άγκελα Μέρκελ να αλλάξει στάση καθώς, όπως αναφέρει, «η κατάσταση που έχει προκύψει από την ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι ούτε σταθερή ούτε ανεκτή. Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για να μην καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν είναι στα γερμανικά συμφέροντα», τονίζει.

Αξιολόγηση