Κρατάει τη Finansbank η Εθνική, αποχωρεί από τα Βαλκάνια

Κρατάει τη Finansbank η Εθνική, αποχωρεί από τα Βαλκάνια
Στην αποεπένδυση της Εθνικής από τις τραπεζικές θυγατρικές της σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, FYROM και Αλβανία καθώς και στη σταδιακή διάθεση του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκησή της με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Η Εθνική καλείται να μειώσει την παρουσία της στο εξωτερικό κατά 50% ως το 2017 και στο πλαίσιο αυτό το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη σταδιακή διάθεση του 40% της Finansbank με διατήρηση πλειοψηφικού πακέτου (60%) στην Finansbank και την πώληση των υπόλοιπων θυγατρικών στα Βαλκάνια.

Οι τραπεζικές της δραστηριότητες σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, FYROM και Αλβανία αποτελούν το 10% του δανειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου Εθνικής και ο τρόπος πώλησής τους θα αποφασισθεί με βάση το σχέδιο στρατηγικής που έχει αναλάβει να συντάξει το ΤΧΣ ως μεγαλομέτοχος των συστημικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα η Εθνική ανέλαβε τη δέσμευση να μειώσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank κατά 40% ως το 2017, ώστε να περιορισθεί στο 60%. Η Finansbank συμμετέχει με 25% στο δανειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Βέβαια το παραπάνω πλάνο ενδέχεται να ανατραπεί, στο σκέλος της Finansbank, στην περίπτωση που η Εθνική καταφέρει να εξασφαλίσει κεφάλαια από πωλήσεις non core business assets που είτε δεν συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο αναδιάρθρωσης είτε θα επιτευχθούν νωρίτερα του αναμενομένου.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr στόχος της Εθνικής είναι με 2+1 κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης (πώληση άνω του 51% της Πανγαία, πώληση της NBG Asset Management και συμφωνία Arch Re – Εθνικής Ασφαλιστικής) που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους να συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 550 εκατ. ευρώ αυξάνοντας το δείκτη EBA Core Tier I σε επίπεδα άνω του 10,3%.

Κάτι τέτοιο θα δώσει τη δυνατότητα στην Εθνική να διαπραγματευθεί από άλλη θέση με την DG Comp επιμέρους ενέργειες του πλάνου αναδιάρθρωσης, ως προς τη μείωση της παρουσίας της στο εξωτερικό.

Αξιολόγηση