Συμψηφισμός αγροτικών επιδοτήσεων με χρέη προς τον ΟΓΑ

Συμψηφισμός αγροτικών επιδοτήσεων με χρέη προς τον ΟΓΑ
Aπό τον συμψηφισμό κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων και ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των αγροτών θα αναζητήσει η κυβέρνηση μέρος των κεφαλαίων για να καλύψει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014.

Η σχετική πρόταση έχει διατυπωθεί από το ΔΝΤ προκειμένου να γίνει αποπληρωμή έστω κι ενός μέρους από τα 510 εκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλουν οι αγρότες στον ΟΓΑ και δεν υπάρχει τρόπος διεκδίκησής τους από τον φορέα. Το μέτρο δρομολογείται τώρα από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων, η οποία, ωστόσο, θεωρείται αναπόφευκτη, καθώς το 2014 θα ξεκινήσει ήδη με ένα δεδομένο έλλειμμα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση και του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλου, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των Ταμείων, καθώς και οι πηγές κάλυψης των ελλειμμάτων. Το 2014 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, κατ’ αρχάς εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης των Ταμείων, κατά 1,8 δισ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κρατική χρηματοδότηση το 2014 θα μειωθεί στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 10,5 δισ. το 2013, γεγονός το οποίο οδηγεί σε αναπόφευκτες μειώσεις των παροχών. Ωστόσο, ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε ο υπουργός Εργασίας παραδέχονται ότι θα ληφθούν μέτρα. Ο κ. Βρούτσης επιμένει ότι τα κεφάλαια θα εξευρεθούν από συνδυασμό πηγών. Μία από αυτές είναι οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες. Μάλιστα, για την παρακράτηση των οφειλών των αγροτών προτείνεται να να γίνεται απευθείας από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕ). Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα είσπραξης με την αξιοποίηση του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την παραπομπή κάποιων ασφαλιστικών υποθέσεων στη φορολογική διοίκηση.

Αξιολόγηση