Συνάντηση Σαμαρά με την τρόικα αύριο

Συνάντηση Σαμαρά με την τρόικα αύριο
Προγραμματισμένη συνάντηση με την τρόικα θα έχει αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Ήδη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς πραγματοποιείται μπαράζ επαφών με κορυφαίους υπουργούς.

Στα κύρια θέματα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η μελλοντική βιωσιμότητα του στρατιωτικού σκέλους (μετά την απόσχιση και το κλείσιμο του πολιτικού σκέλους) των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα, αποτελεί το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το μέλλον των δύο επιχειρήσεων.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, όπως και για τα άλλα τρία προαπαιτούμενα (διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και Κώδικας Δικηγόρων), συνδέονται άρρηκτα με τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Ήτοι, όσο καθυστερεί η συμφωνία, τόσο θα καθυστερεί και η εκταμίευση της δόσης, που με βάση τον προγραμματισμό πρέπει να γίνει εντός του Οκτωβρίου.

Παράλληλα σήμερα θα υπάρξει μια ακόμα κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της τρόικα με τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, αν και οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν σε θετικό κλίμα λόγω της προόδου που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της υλοποίησης της διαθεσιμότητας-κινητικότητα στο Δημόσιο.

Κατά την προηγούμενη συνάντηση των δύο πλευρών την περασμένη Τρίτη, οι επικεφαλής της τρόικα φέρονται να εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη «δουλειά» που έχει γίνει στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέροντας πως η κυβέρνηση είναι κοντά στην υλοποίηση του στόχου που έχει τεθεί.

Σε αυτήν ακριβώς την πρόοδο, αλλά και στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, «πάτησε» ο Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε από την τρόικα μια παράταση δύο με τριών μηνών προκειμένου να εφαρμοστεί το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας (αφορά άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που πρέπει να τεθούν σε κινητικότητα έως τα τέλη Δεκεμβρίου).

Στο αίτημα αυτό αναμένεται να απαντήσουν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικα.

Αξιολόγηση