Κορκίδης: Όχι στον «αιφνίδιο φορολογικό θάνατο» των ΜμΕ

Κορκίδης: Όχι στον «αιφνίδιο φορολογικό θάνατο» των ΜμΕ
Η απενεργοποίηση του ΑΦΜ για τις εταιρίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές σημαίνει και τον «αιφνίδιο θάνατο» των επιχειρήσεων, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σημειώνει: «Έκπληκτος ο επιχειρηματικός κόσμος πληροφορήθηκε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την ταχύτερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η απενεργοποίηση του ΑΦΜ, δηλαδή η αφαίρεση της «φορολογικής ταυτότητας» των νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι επιχειρήσεις που θα χάσουν τον Α.Φ.Μ. τους δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες, να εκδίδουν και να λαμβάνουν παραστατικά πώλησης, να εισάγουν, να εξάγουν, να λαμβάνουν χρήματα ή δάνειο από τις τράπεζες, να πληρώνονται για συναλλαγές τους από το Δημόσιο, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να εισπράττουν επιστροφές φόρων, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και να μεταβιβάζουν ακίνητα.

Το σχέδιο της Γ.Γ.Δ.Ε. γίνεται ακόμα πιο σκληρό, αφού με τις κατασχέσεις εμπορευμάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων εντός της επιχείρησης, σε χέρια τρίτων, και τη δέσμευση χρημάτων σε λογαριασμούς όψεως, ουσιαστικά καλύπτει κάθε πτυχή του κύκλου συναλλαγών μιας επιχείρησης, διακόπτοντας κάθε νόμιμη οικονομική της δραστηριότητα. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων το "πάγωμα" του Α.Φ.Μ., θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως "οικονομική φυλάκιση" σε αντικατάσταση της προσωποκράτησης των οφειλετών.

Εάν το Υπουργείο υιοθετούσε τη μηνιαία ηλεκτρονική παρακολούθηση του Α.Φ.Μ. μεσαίου και υψηλού κινδύνου οφειλετών, καθώς και διαδικασίες αυτόματης ένταξης των φοροοφειλετών στη διαδικασία ρύθμισης των 48 δόσεων, θα περιόριζε σημαντικά τις απώλειες εσόδων του δημοσίου από φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, ενώ ταυτόχρονα θα διαχώριζε την πρόθεση από την αδυναμία πληρωμής και τη δικαιολογημένη καθυστέρηση καταβολής φόρων από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Το Ε.Β.Ε.Π. εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή του σε τέτοιες αναποτελεσματικές κινήσεις, καθώς αποτελούν θηλιά στο λαιμό χιλιάδων χρεωμένων επιχειρηματιών, αλλά και πολλών άλλων ΜμΕ που συναλλάσσονται μαζί τους. Η απενεργοποίηση του Α.Φ.Μ. ισοδυναμεί με αιφνίδιο «φορολογικό θάνατο» μίας επιχείρησης αφού, χωρίς αυτόν, παύει να λειτουργεί και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτείται ψύχραιμη σκέψη, ενώ είναι επιβεβλημένος ο προσδιορισμός της βαριάς και συστηματικής φοροδιαφυγής και ο διαχωρισμός της από την εντός κρίσης φοροαδυναμία».

Αξιολόγηση