Λύση - ανάσα για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Λύση - ανάσα για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων
Η εφαρμογή διπλού συστήματος υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είναι το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να μην μειωθεί δραματικά το ύψος της παροχής.

Η σχετική υπουργική απόφαση έχει καθυστερήσει καθώς οι αναλογιστές δυσκολεύονταν να καταλήξουν σε ένα μαθηματικό τύπο που να «κουρεύει» το εφάπαξ κατά 10%- 20% χωρίς όμως να το εξαερώνει. Σε πολλές περιπτώσεις για παράδειγμα το εφάπαξ δε θα ξεπερνούσε για όποιον έβγαινε στη σύνταξη το 2014 τα 5000 ευρώ.

Η εναλλακτική πρόταση που συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει το εφάπαξ να υπολογίζεται με το νέο μαθηματικό τύπο όχι αναδρομικά αλλά από την 1/1/2014 και για όσα χρόνια παραμείνει στην υπηρεσία του ο υπάλληλος.

Δηλαδή αν βγει στη σύνταξη το 2018, μετά από 27 χρόνια υπηρεσίας ,με το νέο σύστημα θα υπολογιστούν οι εισφορές των 4 τελευταίων ετών.

Αυτός ο μόνο δρόμος «σωτηρίας » για 45.000 δημοσίους υπαλλήλους που εκτιμάται ότι έχουν καταθέσει αιτήσεις από τα μέσα του 2012 και μετά. Απαραίτητη προϋπόθεση η πρόταση να γίνει δεκτή και από την Τρόικα η οποία έχει ορίσει ως μνημονιακή μας υποχρέωση την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ από την 1/1/2014. Να σημειώσουμε ότι το εφάπαξ του δημοσίου έχει ήδη υποστεί δύο φορές μείωση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. (Αφορούσαν και όσους είχαν καταθέσει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα στο 2010 ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αυτή την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2011 και μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι θα έχουν πληρωθεί όσοι είχαν καταθέσει αιτήσεις μέχρι τον Μάιο του 2012.

Αξιολόγηση