Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα στην κρουαζιέρα

Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα στην κρουαζιέρα
Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός των τουριστών στην Ευρώπη έχει αναδειχθεί η Ελλάδα στον χώρο της κρουαζιέρας, μετά από την Ισπανία και την Ιταλία. Μάλιστα, τα ελληνικά λιμάνια με επίκεντρο τον Πειραιά συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερους τουρίστες μετά την άρση του καμποτάζ.

Ειδικότερα, ο Πειραιάς στο επτάμηνο καταγράφει αύξηση 11,7% στους επιβάτες transit, ενώ τη χώρα επισκέφθηκαν 1,8 εκατ. τουρίστες έναντι 1,2 εκατ. το 2012. Οι εκτιμήσεις είναι ότι έως το τέλος του 2013 οι αφίξεις θα φθάσουν τα 5,5 εκατομμύρια.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία, κάθε τουρίστας ξοδεύει καθημερινά 200 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ φέτος υπολογίζεται πως θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ από τους transit επιβάτες και 2 δισ. από τους επιβάτες στα λιμάνια βάσης.

Τα έσοδα, εκτιμούν φορείς του κλάδου, θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, με συγκεκριμένες αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς ακόμη υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτό τον τομέα και πάρα πολλοί επισκέπτες δεν μπορούν να μεταβούν στα αξιοθέατα επειδή είναι κλειστά... Πέραν όμως του βασικού λιμανιού της χώρας μεγάλη αύξηση στην κρουαζιέρα καταγράφουν και άλλα λιμάνια της χώρας, όπως εκείνο του Ηρακλείου, που η αύξηση άγγιξε το 62%, της Σαντορίνης με 30%, της Κέρκυρας με 23% καθώς και της Κεφαλλονιάς με 20,5%.
Η κρουαζιέρα ζητά... πολιτισμό

Πάντως, από την 1η Αυγούστου έως τις 26 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 381 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά. Η στενότερη συνεργασία, ο διαρκής συντονισμός και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της καλύτερης πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μνημεία και στα μουσεία των ξένων επισκεπτών που φτάνουν στη χώρα μας με κρουαζιερόπλοια, αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, στην οποία συμμετείχε και η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι πολλά που μπορούν να γίνουν γιατί έχουμε μία χρονιά που έχει πλημμυρίσει η χώρα με τουρισμό. Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων είναι πολύ περισσότερες από τις αναμενόμενες, αυτό δημιουργεί προβλήματα, αλλά προβλήματα που είμαστε έτοιμοι να λύσουμε».
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων, Μ. Λάμπρος, διαβεβαίωσε τον υπουργό πως «η Ένωση θα είναι πάντα στο πλευρό τους και θα ενεργήσει οτιδήποτε μπορεί ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όχι μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσάς μας, αλλά και σε όλα τα νησιά μας που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια».

Την ίδια ώρα, όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώθηκαν οι επιβάτες της ακτοπλοΐας και μάλιστα στο α' εξάμηνο η μείωση άγγιξε και το 30%, ενώ τον Ιούλιο ταξίδεψαν για τα νησιά του Αιγαίου περίπου 30.000 λιγότεροι επιβάτες σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, ο Αύγουστος, που είναι παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών για τους κατοίκους των πόλεων, καταγράφει μικρή αύξηση στην κίνηση των επιβατών.

Πηγή: imerisia.gr

Αξιολόγηση