Στο ταμείο δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Στο ταμείο δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυθαιρέτων
Ανοίγει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των ιδιοκτητών που επιθυμούν να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα.

Στον νέο νόμο (4178/2013) θα ενταχθούν όχι μόνο οι νέες περιπτώσεις τακτοποίησης αλλά υποχρεωτικά και όλες οι παλιές που είχαν προχωρήσει με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Συνολικά ο νέος νόμος αφορά 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ενώ στο νέο νόμο πρέπει να ενταχθούν και οι 562.000 που υπέβαλλαν δήλωση στο νόμο – Παπακωνσταντίνου ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμά τους έως και σε 102 δόσεις, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση θα ορίζεται στα 50 ευρώ και θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής δύο μόνο δόσεων ετησίως, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 300 ευρώ ανά δόση.

Στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υπαχθούν και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν προχωρήσει σε τακτοποίηση με παλαιότερες ρυθμίσεις. Ωστόσο, τα ποσά που ήδη έχουν καταβάλει θα συμψηφιστούν και είναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις όπου τελικά ο ιδιοκτήτης πλήρωσε περισσότερα χρήματα, να υπάρξει επιστροφή του πλεονάζοντος ποσού.

Αξιολόγηση