Στην Αθήνα ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ

Στην Αθήνα ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ
Επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και της κρίσιμης αξιολόγησης της τρόικας, πραγματοποιεί αύριο στην Αθήνα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αλλά επίσης, σύμφωνα με πηγές από τη Φραγκφούρτη που επικαλείται το Βήμα online, «με κοινωνικούς φορείς και επιχειρηματίες για να συζητήσει τόσο επί του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής όσο και επί των ευρύτερων εξελίξεων στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Άσμουσεν αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό.

Άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης της Άνγκελα Μέρκελ και παλαιότερα υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Άσμουσεν θεωρείται αυτή τη στιγμή πρόσωπο - κλειδί για τις ισορροπίες στην ΕΚΤ.

Σε μία περίοδο που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ελέω κινητικότητας στο Δημόσιο, αλλά και που οι ελληνικές τράπεζες περνούν «εξετάσεις» από τον έλεγχο που διενεργεί η BlackRock στα χαρτοφυλάκιά τους, η επίσκεψη του κ. Άσμουσεν μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωζώνη για την τρόικα, ο κ. Άσμουσεν έχει πει ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, τώρα, μεσούσης της κρίσης χρέους.

Ο κ. Άσμουσεν εκτιμά ότι η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να αρχίσει με την μετατροπή του μόνιμου ταμείου της Ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε αυτοτελές θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Αξιολόγηση