Χρεοκοπία αλά Ντιτρόιτ προτείνουν οι Financial Times για την Ελλάδα

Χρεοκοπία αλά Ντιτρόιτ προτείνουν οι Financial Times για την Ελλάδα
Παραλληλίζοντας την ελληνική κρίση με την επίσημη χρεοκοπία που κήρυξε πριν από δέκα μέρες το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, οι Financial Times επανέρχονται στο θέμα της πτώχευσης.

«Για την Ευρώπη η ιδέα της χρεοκοπίας είναι τόσο αβάσταχτη που, στην παρούσα κρίση, προτιμά να καλύπτει τα χρέη των χρεοκοπημένων. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρει», γράφουν οι FT και συμπληρώνουν: «Αυτή ήταν σαφώς η περίπτωση της Ελλάδας. Οι πιστώτριες χώρες επέμεναν ότι η στήριξη ήταν μη αποδεκτή. Η σκέψη όμως, ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος θα μπορούσε να μην πληρώσει τα χρέη του ήταν ακόμη περισσότερο μη αποδεκτή. Έτσι, τα δάνεια από την ευρωζώνη – και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκφοβίστηκε για να συμμετάσχει - δαπανήθηκαν για να αναβληθεί η τελική ημέρα της κρίσης».

Κατά την άποψη του συντάκτη του άρθρου των Financial Times με τίτλο «Europe ought to let hopeless cases go bankrupt», το κρατικό χρέος στην Ελλάδα μπορεί να αναδιαρθρώθηκε «αλλά με τόση καθυστέρηση ώστε το μεγαλύτερος μέρος του πλεονεκτήματος της αναδιάρθρωσης να έχει πλέον χαθεί και με το πρόσχημα ότι η συμμετοχή ήταν εθελοντική για τους ομολογιούχους».

Για τους FT η συνταγή που πρέπει να ακολουθήσει η ευρωζώνη και η Ελλάδα είναι αυτή του Ντιτρόιτ που κήρυξε επίσημη χρεοκοπία. «Για τα αμερικανικά δεδομένα η ανάληψη ρίσκου και η αποτυχία δεν συνεπάγονται το τέλος. Θεωρείται τιμή το να μπορέσει να ξανασταθεί κάποιος στα πόδια του. Η χρεοκοπία δίνει μία νέα ευκαιρία, ενώ η αγαπημένη απάντηση, βάσει αυτής της νοοτροπίας, είναι «συνέχισε να πολεμάς». Ο αμερικανικός οικονομικός δυναμισμός οφείλει πολλά σε αυτή τη νοοτροπία που συγχωρεί την ανάληψη κινδύνου», γράφουν.

Αξιολόγηση