Στις 28 Ιουλίου η απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ για τη συνεισφορά ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Στις 28 Ιουλίου η απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ για τη συνεισφορά ύψους 1,8 δισ. ευρώ
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η τηλεδιάσκεψη των μελών του Eurogroup Working Group (EWG) προκειμένου να συζητήσουν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα τη χορήγηση 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας, από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης της Ελλάδας έως τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ, καθώς προβλέπεται να χορηγηθεί η δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και να επιστραφούν κέρδη ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Η εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να εγκριθεί από το EWG και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και αφού οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές εθνικές διαδικασίες τους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

Παράλληλα, στις 28 Ιουλίου θα αποφασίσει και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη συνεισφορά του. Μετά το πέρας του τελευταίου Eurogroup, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διαβεβαίωσε ότι, εάν όλα πάνε καλά σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στις αρχές Αυγούστου θα δοθεί στην Ελλάδα το 1,8 δισ. ευρώ.

Αξιολόγηση