Στη σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα λέει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

 Στη σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα λέει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ
Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, δύο ημέρες πριν επισκεφθεί την Αθήνα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

«Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μία πολύ σωστή κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε ο κ. Λιου , προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες «έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους».

Παράλληλα, ο κ. Λιου τόνισε ότι έχει σκοπό να πιέσει τους ευρωπαίους ομολόγους του να τονώσουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε τον περασμένο μήνα επί το δυσμενέστερο την πρόβλεψή της για την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,6%, ενώ προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2%.

Με αφορμή τις παραπάνω εκτιμήσεις ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι το 2% είναι πόλυ πέρα από τις προσδοκίες της Ευρώπης και πως «το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι πραγματικά καλό, αν και έχουν να γίνουν πολλά ακόμη».

Τέλος, ο κ. Λιου χαρακτήρισε «αποφασιστική» τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ και «αποτελεσματική» τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα φθάσει στην Αθήνα την Κυριακή και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Αξιολόγηση