Βραχίονας στήριξης της εθνικής οικονομίας η Τράπεζα Πειραιώς, τονίζει ο Μ. Σάλλας

Βραχίονας στήριξης της εθνικής οικονομίας η Τράπεζα Πειραιώς, τονίζει ο Μ. Σάλλας
Τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς την επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος παρουσιάζει αυτή την ώρα στην Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.

Μιλώντας στην Α' Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σάλλας αναφέρεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας για το επόμενο διάστημα και στις κινήσεις του ιδρύματος για τα στήριξη της εθνικής οικονομίας.

«Η πορεία των τραπεζών εξαρτάται από τη συνολική πορεία της οικονομίας. Στόχος μας είναι η άντληση ρευστότητας από την αγορά και η σταδιακή απεμπλοκή μας από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος», δήλωσε ο κ. Σάλλας.

Ο ίδιος τόνισε πως η στρατηγική του ιδρύματος θα εστιάσει στη διάθεση ρευστότητας στην αγορά, στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων.

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Πειραιώς, στόχος είναι η Γενική Τράπεζα (Geniki Bank) να αναβαθμισθεί σε φορέα αναχρηματοδότησης επιχειρηματικών δανείων, κυρίως επισφαλών επιχειρηματικών χορηγήσεων, ο οποίος θα δίνει συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα προχωρεί σε διεθνείς συμπράξεις, ώστε να προσφέρει ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις πελάτες του Ομίλου.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός η Πειραιώς θα επιδιώξει να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Γενική Τράπεζα, με προτεραιότητα στο 20% των ιδιωτών μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να στηριχθούν την προσεχή διετία από τους καταθέτες και τους μετόχους, ενώ χαρακτήρισε κομβική την επιστροφή των εγχώριων ιδρυμάτων στις αγορές χρήματος. Ο ίδιος εκτίμησε πως αυτό σταδιακά θα γίνεται διαρκώς και πιο εύκολο, ενώ υποστήριξε ότι ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς το 2015 αναμένεται να είναι μια κερδοφόρα χρονιά.

Αξιολόγηση