Κίνδυνος "μαύρης τρύπας" 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Κίνδυνος "μαύρης τρύπας" 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
Η ολιγωρία των Ευρωπαίων μπορεί να στοιχίσει στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ το 2013, καθώς ορισμένοι πιστωτές της ευρωζώνης είναι διστακτικοί στην μετακύλιση του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους, ανέφεραν στο Reuters ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Σημειώνεται ότι οι δανειστές της Ελλάδας, οι χώρες της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι κεντρικές τράπεζες των 17 κρατών μελών πρέπει να αντικαταστήσουν ένα μέρος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα ελληνικά χρεόγραφα.

Το μέτρο αυτό, γνωστό ως "η μετακύλιση των τίτλων ΑΝFA", αναμενόταν να απελευθερώσει την Ελλάδα από την υποχρέωση να καταβάλλει 3,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους το 2013-2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015 - 2016.

Αλλά η μετακύλιση των ομολόγων έχει σκαλώσει, γιατί ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν πως μπορεί να ερμηνευτεί ως άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι. Υπενθυμίζεται ότι το καταστατικό της ΕΚΤ απαγορεύει ρητά την χρηματοδότηση κυβερνήσεων.

Αξιολόγηση