Οι βιομηχανίες ζητούν διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ - Gazprom για τις τιμές

Οι βιομηχανίες ζητούν διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ - Gazprom για τις τιμές
Διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για την αναδρομική μείωση του κόστους εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου, ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, με σημερινή ανακοίνωσή της.

«Στη χώρα μας, αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία αυξήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια σταδιακά κατά 80% και είναι σήμερα 40% (προ-φόρων) υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή τιμή», σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ, ζητώντας να μειωθούν οι τιμές τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Gazrpom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ (Alexander Medvedev) σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλοι Ευρωπαίοι πελάτες της (E.on, GDF Suez, ENI κ.α.), μετά από διαπραγματεύσεις, πέτυχαν επιστροφές της τάξης των 3,3 δισ. δολαρίων για το 2012 και μειώσεις τιμών στα μακροχρόνια συμβόλαιά τους για το 2013 που εκτιμώνται σε 800- 900 εκατ. δολάρια.

«Στη χώρα μας, αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία αυξήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια σταδιακά κατά 80% και είναι σήμερα 40% (προ-φόρων) υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή τιμή», υπογραμμίζει η ΕΒΙΚΕΝ και ζητά να μειωθούν οι τιμές τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να εξομοιωθεί η τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία στα επίπεδα της τιμής των ηλεκτροπαραγωγών.

Αξιολόγηση