Νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού

Νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού
Να υλοποιηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τα οικονομικά έτη 2013 και 2014 ζήτησε με απόφασή του από τo υπουργείο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.

«Κάθε πρόβλεψη εσόδων και εξόδων πρέπει να είναι ειλικρινής και ακριβής και να μην υπερεκτιμά ή υποεκτιμά τα πραγματικά στοιχεία στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις. Η μη τήρηση των αρχών αυτών κατά την κατάρτιση και εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνιστά ουσιώδη παράβαση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Στην απόφαση του κ. Σταϊκούρα υπογραμμίζεται πως τα υπουργεία θα πρέπει να αναπτύξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία, ώστε να υλοποιηθούν όσα έχουν επιπλέον συμφωνηθεί με τους εταίρους για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τα οικονομικά έτη 2013 και 2014.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανεμηθούν σωστά οι πιστώσεις των φορέων με βάση τις πραγματικές, κατά προτεραιότητα, ανάγκες, ώστε να προληφθούν ενδεχόμενες αστοχίες προβλέψεων, ειδικά σε ανελαστικές δαπάνες, αφού με τον τρόπο αυτό θα ελαχιστοποιηθούν οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κατά την εκτέλεσή του», σημειώνεται και επισημαίνεται πως βασική προϋπόθεση αποτελεί η ακριβής εκτίμηση των αποδοχών και συντάξεων.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει «μαχαίρι» 5,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες των υπουργείων, της Βουλής και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Αύξηση της χρηματοδότησης το 2014 προβλέπεται μόνον για της Προεδρία της Δημοκρατίας, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αξιολόγηση