Κερδισμένοι του νέου ΕΣΠΑ οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και η καινοτομία

Κερδισμένοι του νέου ΕΣΠΑ οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και η καινοτομία
Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Αλέξανδρος Χαρίτσης ενεργοποιούν όλους τους μηχανισμούς, με κύριο στόχο να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός έχει θέσει ως προαπαιτούμενο της επιτυχημένης εφαρμογής τού προγράμματος, την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Τα κονδύλια αυτά αφορούν το "κλείσιμο" των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13 και την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, προσφέροντας στην οικονομία πολύτιμη ώθηση για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Συνολικά, οι δράσεις από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να αφορούν: ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, ερευνητές, καινοτόμες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που ασχολούνται με δράσεις που προστατεύουν το περιβάλλον, τουριστικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ και μια σειρά άλλων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Κονδύλια ώς το τέλος Οκτωβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνει τα εξής. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχει δοθεί περί το 1,5 δισ. ευρώ με σκοπό να "κλείσουν" κυρίως προγράμματα που αφορούσαν το παλαιό ΕΣΠΑ, με σκοπό να επιτύχουν πλήρη αποκατάσταση της ροής πληρωμών. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν συνολικά από το Ελληνικό Δημόσιο (ενδεχομένως και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων). Από αυτά τα κονδύλια, είχαν εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Αυγούστου περίπου 350 εκατ. ευρώ που αφορούν μια σειρά δράσεων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και 10.000 ωφελούμενους, για τη στήριξη της απασχόλησης με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ και 65.000 ωφελούμενους, για τη στήριξη νέων επιστημόνων, για τη δημιουργία δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για δανειολήπτες.Άλλωστε, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. ολοκλήρωσε όλες τις θεσμικές εκκρεμότητες για την υλοποίηση του προγράμματος τις οποίες οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν αφήσει ανολοκλήρωτες, όπως η σύσταση των επιτροπών παρακολούθησης και προετοιμασία της δευτερογενούς νομοθεσίας.

Επιστροφή από την Κομισιόν

Ακολούθως, η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει τα έως τώρα πεπραγμένα στην Κομισιόν, ούτως ώστε να καταβάλει το μέρος που της αναλογεί. Εν ολίγοις, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα "επιστρέψει" περί το 1 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομίας θα "ρίξει" ξανά στην αγορά το νέο αυτό ποσό για να ενισχύσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία, με απώτερο σκοπό να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ενεργοποίηση του δανείου από την ΕΤΕπ

Περί τα τέλη Αυγούστου, το Ελληνικό Δημόσιο σύναψε δάνειο 1 δισ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής σε έργα που κινδύνευαν να μείνουν ανολοκλήρωτα για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Στο πλαίσιο αυτής της δανειακής σύμβασης εκταμιεύτηκε ήδη προκαταβολή 300 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο της εκταμίευσης είναι διπλάσιο εκείνου που συνηθίζεται να προκαταβάλλεται, καθώς η ΕΤΕπ δέχθηκε την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα των προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων. Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε να αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ υφιστάμενο δάνειο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13.

Το"όπλο" της αύξησης της προκαταβολής

Τελευταίο "όπλο" στα χέρια της κυβέρνησης αποτελεί η αύξηση της προκαταβολής του ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο από το 7% στο 14%. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποδώσει στην πραγματική οικονομία περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να αυξηθεί ελαφρώς. Επίσης, θα δημιουργηθούν νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ, θα επιταχυνθεί η επιστροφή του ΦΠΑ και θα υπάρξει δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ