Tρούφα: Ένα χρυσωρυχείο για υπομονετικούς επενδυτές

Tρούφα: Ένα χρυσωρυχείο για υπομονετικούς επενδυτές
Είναι μοντέρνα. Είναι χρυσοφόρα. Ίσως είναι και γοητευτική. Αλλά θα πρέπει να κάνεις υπομονή, όχι για να… ενδώσει, αλλά για να αποδώσει. Η καλλιέργεια της τρούφας δείχνει το μέλλον της αγροτικής καλλιέργειας, ακόμα και σε εκείνους που δεν είναι διατεθειμένοι να ασχολούνται με τρακτέρ, με τρύγους, με ελιές και άλλες κοπιαστικές εργασίες.

Η τρούφα, ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται στο υπέδαφος, μπορεί να φτάσει σε εμπορική αξία περισσότερα από χίλια ευρώ ανά κιλό, γεγονός που μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου από την τιμή που προσφέρεται ένα «γκουρμέ» πιάτο με λίγη τρούφα.

Η περίφημη τρούφα αναπτύσσεται συμβιώνοντας με τις ρίζες ανώτερων φυτών όπως είναι η χνουδωτή και πλατύφυλλη δρυς, η αριά, η φλαμουριά, η φουντουκιά, η λεύκη, ο κέδρος κ.ά.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

Καταρχάς ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται να πάρει γνωμάτευση αν ο αγρός του είναι κατάλληλος για καλλιέργεια τρούφας. Οι «οικολογικές πληροφορίες» είναι το υψόμετρο του αγροτεμαχίου, αν ο αγρός είναι επικλινής, αν υπάρχει νερό για άρδευση, αν υπάρχει φυσική βλάστηση κ.ά. Χρειάζεται επίσης εδαφολογική ανάλυση του αγρού για να διαπιστωθεί ποια δέντρα και ποιες τρούφες μπορούν να καλλιεργηθούν. Για αυτήν τη γνωμάτευση μπορεί να απευθύνθεί και στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.

Τι θα μας κοστίσει:

Προμήθεια φυτευτικού υλικού 800 ευρώ (50 δενδρύλλια ανά στρέμμα)

Αρδευτικό σύστημα 350 ευρώ / στρέμμα

Περίφραξη (δικτυωτό σύρμα) 350 ευρώ / στρέμμα

Συνολική δαπάνη 1500 το στρέμμα περίπου

Η δαπάνη γίνεται μία μόνο φορά, ενώ οι φυτείες των περισσότερων δενδρυλλίων αποδίδουν μέχρι 25-30 χρόνια.

1A Φυτεία μαύρης φθινοπ. τρούφας με φουντουκιά

Τι θα αποδώσει:

Από 700 μέχρι 1000 ευρώ το στρέμμα. Αν η περιοχή είναι ιδανική, το κέρδος μπορεί να φτάσει ακόμα ψηλότερα. Ο παραγωγός της τρούφας θα πάρει 70-80 ευρώ ανά κιλό, αλλά η τρούφα θα φτάσει στην ελληνική αγορά στην τιμή των 400 ευρώ το κιλό.

Πότε θα αποδώσει:

Η καλλιέργεια της τρούφας μπορεί να γίνει χρυσωρυχείο στα χέρια ενός ανθρώπου που ασχολείται ουσιαστικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με κανέναν τρόπο άμεσα.

Η τρούφα θα αποδώσει κέρδη στον παραγωγό μετά το 6ο ή το 7ο έτος της καλλιέργειάς της.

«Ας μη νομίζει κανείς ότι ο καλός θεός ρίχνει λεφτά, άκοπα και γρήγορα. Χρειάζεται φροντίδα, όχι μεγάλη, αλλά χρειάζεται. Και πάνω από όλα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για επένδυση. Και όπως κάθε επένδυση χρειάζεται υπομονή» λέει στο fpress.gr ο Στέφανος Διαμαντής, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

«Έχω μιλήσει τόσες φορές με τους πολιτικούς που περνάνε από το Υπ. Αγρ. Αναπτυξης. Η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα. Τεράστιες ορεινές εκτάσεις εγκαταλείπονται. Χωράφια που κάποτε συντηρούσαν οικογένειες είναι παρατημένα. Σε αυτά δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε σχεδόν τίποτα από τις Νέες Καλλιέργειες» δηλώνει στο fpress.gr o Δρ. Στεφ. Διαμαντής.

2b Σκύλος lagotto στη διάρκεια εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ