Προσφυγικό: Νέα σχέδια επί τάπητος

Προσφυγικό: Νέα σχέδια επί τάπητος

Τη μετακίνηση 4.000 ατόμων με προσφυγικό προφίλ από τα νησιά στην ενδοχώρα, καθώς και εντατικοποίηση των επιστροφών όσων δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε καμία περιοχή το ποσοστό των προσφύγων δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού.

Από τον περασμένο Ιούλιο έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περίπου 6.500 άτομα και εφόσον ο κυβερνητικός σχεδιασμός υλοποιηθεί κανονικά ο αριθμός τους θα έχει φτάσει τις 10.500 ως το τέλος Νοεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης πως ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες υποστήριξης, ενώ επιταχύνεται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Τα σχέδια για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών θα εξεταστούν εκ νέου σήμερα σε νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως θα επιταχύνει την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται ασύλου. Μέχρι το τέλος του μήνα σχεδιάζεται η επαναπροώθηση 10.000 μεταναστών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία υπάρχουν περισσότερες από 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου όμως ο ρυθμός εξέτασής τους είναι ιδιαίτερα χαμηλός, αφού απαιτιούνται ως και 2,5 χρόνια για την αξιολόγηση μίας αίτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ