Αναταράξεις στην υπόθεση Novartis

Αναταράξεις στην υπόθεση Novartis

Για πιέσεις που δέχθηκε προκειμένου να υποδείξει χρηματισμό συγκεκριμένων προσώπων έκανε λόγο ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση Novartis Νίκος Μανιαδάκης. 

Σε συνεντεύξεις του στη διαδικτυακή έκδοση του Πρώτου Θέματος και στο τηλεοπτικό δελτίο του Σκάϊ το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε πως δέχθηκε πιέσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς ώστε να υποδείξει πως συγκεκριμένα πρόσωπα, οι Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Στουρνάρας, είχαν δωροδοκηθεί από την Novartis.

«Μού ζητήθηκε να γνωρίσω αν έχουν λάβει αμοιβές, το αρνήθηκα και το αρνούμαι, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τίθεται υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει» δήλωσε ο κοσμήτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας κ. Μανιαδάκης στον Σκάι και πρόσθεσε πως «είμαι κατηγορούμενος επειδή ένας άλλος μάρτυρας αορίστως είπε ότι πήρα 120.000 ευρώ… Δεν γνωρίζω κανέναν που έχει κάνει έκνομη πράξη, είμαι καθηγητής, τεχνοκράτης, που πήγα να βοηθήσω τη χώρα μας». Παράλληλα, πρόσθεσε πως από το 2010 έως και το 2015, είχε κληθεί ως καθηγητής και ως τεχνοκράτης από διαφορετικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας μεταξύ αυτών και με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε πως επί των ημερών του στο υπουργείο Υγείας ο κ. Μανιαδάκης δεν ήταν σύμβουλος και πως η μόνη επικοινωνία που υπήρχε ήταν η επικοινωνία που είχε με όλους τους καθηγητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μανιαδάκη η Νέα Δημοκρατία θέτει σε ανακοίνωσή της πέντε ερωτήματα:
1. Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.

2. Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;

3. Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;

4. Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;

5. Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του;

"Τα ερωτήματα αυτά οφείλουν να τα απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ο νοών νοείτω... Θα επανέλθουμε", καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ