Τα «ιερά» ερωτήματα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας

Οι οικονομικές πτυχές του «deal», τα σενάρια για προσλήψεις στο δημόσιο και το μεγάλο ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκατοντάδων ακινήτων

Τα «ιερά» ερωτήματα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της καταρχήν συμφωνίας Κράτους –Εκκλησίας, το θέμα κυριαρχεί στην επικαιρότητα καθώς το κείμενο των 15 σημείων άγγιξε θέματα που εκκρεμούν επί 10ετίες. Εκτός από το ποιος θα είναι ο «εργοδότης» των κληρικών –θέμα που από μόνο του προκαλεί ήδη αντιδράσεις- μπαίνει στο προσκήνιο το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αμφισβητούμενων ακινήτων  καθώς είναι πολλές οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Μπαίνει το ερώτημα αν ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις από την πλευρά του δημοσίου όπως επίσης και για το τι θα γίνει με τις περιουσίες που ανήκουν στις ανά την Ελλάδα Μητροπόλεις. Τα βασικά ερωτήματα μετά την ανακοίνωση της «ιερής συμφωνίας» έχουν ως εξής:  

  1. Βάσει του ανακοινωθέντος, οι κληρικοί θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα μισθοδοτούνται απευθείας από την Εκκλησία. Τι σημαίνει αυτό για τα δικαιώματά τους;

Το μόνο που είναι σαφές είναι ότι το ισόποσο της σημερινής μισθοδοσίας τους θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται από το κράτος υπό μορφή επιχορήγησης. Θα πρέπει όμως να αποσαφηνιστεί αν οι κληρικοί θα εξακολουθήσουν να διατηρούν το δικαίωμα της μονιμότητας και τι θα γίνει με τα δικαιώματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ότι με βάση την απογραφή από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ο αριθμός των κληρικών πλησιάζει στους 10.000 ενώ το ποσό της επιχορήγησης θα ανέλθει σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

  1. Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων «απελευθερώνει» χώρο για προσλήψεις;

Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς καθώς υπάρχει η συμφωνία ότι μπορεί να γίνεται μια πρόσληψη για κάθε μια «αποχώρηση». Από την άλλη, βέβαια, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να σηκώσει το δημοσιονομικό κόστος των προσλήψεων καθώς το γεγονός ότι οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι δεν σημαίνει και ότι θα πάψουν να επιβαρύνουν οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάντως, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εξοικονομηθεί και ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος μέσα από την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

  1. Ποια ακίνητα θα αποτελέσουν την «προίκα» του νέου Ταμείου;

Η εκ νέου δημιουργία του ταμείου αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας που είχε δημιουργηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και το ξανασυστήνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας αφορά κυρίως την ακίνητη περιουσία της Αρχιεπισκοπής και της Μονής Πετράκη και όχι όλων των Μητροπόλεων. Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσες Μητροπόλεις επιθυμούν μπορούν να εντάξουν και τα δικά τους ακίνητα στο ταμείο χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτικό.

  1. Ποια είναι η περιουσία της Αρχιεπισκοπής;

Ουσιαστικά πρόκειται για εκτάσεις που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, στο Κολωνάκι αλλά και για δεκάδες ακίνητα στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη. Τα έσοδα όπως και στην εταιρεία που είχε συσταθεί επί ΝΔ το 2014 θα είναι μοιρασμένα δηλαδή η κάθε πλευρά θα λαμβάνει από 50% των κερδών.

  1. Ποια είναι η θέση της Αντιπολίτευσης επί της συμφωνίας;

Η πρώτη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την Νέα Δημοκρατία είχε θετικό πρόσημο. «Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος».

  1. Ποια είναι η θέση των κληρικών;

Αρνητική. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος με έκτακτο ανακοινωθέν ζητά από τους Μητροπολίτες να σταματήσουν την επαίσχυντη, όπως την χαρακτηρίζουν, συμφωνία.

«Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι κληρικοί και προειδοποιούν: «Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα πράξει τα δέοντα να ακυρωθεί η επαίσχυντη για αυτούς συμφωνία προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Δείτε και το κείμενο με τα 15 σημεία της συμφωνίας ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ