Παραίτηση Κοτζιά - Νέος υπουργός Εξωτερικών ο Τσίπρας - "Θέλησαν να με θάψουν" λέει ο παραιτηθείς

Φουντώνει η κρίση στην κυβέρνηση - Δεκτή έγινε η παραίτηση από τον πρωθυπουργό ο οποίος δεν θα ορίσει αντιακαταστάτη αναλαμβάνοντας ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο λόγω Σκοπιανού - Θέλησαν να με θάψουν λέει ο Κοτζιάς μέσω twitter , δεν ανέχομαι διγλωσσία και προσ

Παραίτηση Κοτζιά - Νέος υπουργός Εξωτερικών ο Τσίπρας - "Θέλησαν να με θάψουν" λέει ο παραιτηθείς

Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και το «άδειασμα» νωρίτερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος κάλεσε τους διαφωνούντες να «κατέβουν από το τρένο». Λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, ο πρωθυπουργός, με γραπτή δήλωση ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτή την παραίτηση Κοτζιά και ότι αναλαμβάνει ο ίδιος και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε σαφείς αιχμές για το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό μέσω twitter. Δεν ανέχομαι διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε γραπτή δήλωση. 

O υπουργός Εξωτερικών από χθες άφησε να διαφανεί η έντονη δυσαρέσκειά του εκτιμώντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου τον έχει αφήσει ακάλυπτο στην αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.Η παρέμβαση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν είναι στην κατεύθυνση που θα περίμεναν στην Βασ. Σοφίας καθώς έριξε ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά. Μιλώντας στον Αlpha, ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε όσους δυσφορούν με την κυβερνητική πορεία «να κατέβουν από το τρένο», ενώ ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί δυσφορίας του κ. Κοτζιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν βρίσκει τον λόγο για τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών μπορεί να δυσφορεί.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Τζανακόπουλου, έχει ως εξής: «Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός ήταν σαφές, ήταν καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις: Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο. Η όποια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ως κεντρικό της στόχο αυτή τη στιγμή την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάκαμψης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης».

H δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από λίγο, και λίγο πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών.

Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του τα τρεισήμισι αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.

Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας.

Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά, αλλά και η απόφασή μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος τουπουργείο των Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι όμως και μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνησή μου θα έλεγα.

Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ, από εδώ και στο εξής καμία, διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχτώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Θέλω, ταυτόχρονα, να στείλω και ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα, θέλω να το δηλώσω για άλλη μία φορά, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην Ε.Ε ή το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Θέλω, λοιπόν, να τους ενθαρρύνω, να προχωρήσουν. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής Συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

O Νίκος Κοτζιάς στο twitter

"Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος", λέει ο Νίκος Κοτζιάς με ανακοίνωσή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ