Δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των πληγέντων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση

Δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των πληγέντων

Τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά και το τέλος της κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε για τους πυρόπληκτους:

• παράταση της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων έως τις 28/9

• παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες

• η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

• απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν

• αν παραστεί ανάγκη, θα δοθούν νέες παρατάσεις

Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος «έπειτα από την αξιολόγηση θα ανακοινωθεί η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες, επιπλέον από τα όσα ορίζει ο νόμος».

Επιπλέον, εγκρίθηκε πίστωση ύψους 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων δήμων και των πολιτών τους.

Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός του υπουργείου Οικονομικών «στον οποίο θα συμμετέχει το δημόσιο και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό». Το ποσό του λογαριασμού θα διατεθεί για τα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, ενώ η ακριβής συμμετοχή του δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, έπειτα από την αξιολόγηση της κατάστασης.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μεικτών περιπολιών της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού, για την αποτελεσματική αστυνόμευση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ηδη, 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα προστεθούν άλλοι 120.

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι έχουν διατεθεί 200 κλίνες στις κατασκηνώσεις Αγ. Ανδρέα και άλλες 20 σε κτίριο του ΕΚΑ στο Καλαμάκι,σίτιση και νερό για όσους φιλοξενούνται στο γυμναστήριο της Ραφήνας,εστάλησαν κινητές μονάδες του ΕΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό της Ραφήνας και το γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων, ενώη περιφέρεια έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων.

Οσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο 210 4819001

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ