Τσίπρας: Έτος δικαίωσης το 2018 για τις θυσίες του λαού

Τσίπρας: Έτος δικαίωσης το 2018 για τις θυσίες του λαού

Πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα

«Το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μια χρονιά-ορόσημο, μια χρονιά-σταθμός. Ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν με τον θετικότερο τρόπο χρειάζεται σκληρή δουλειά για να είναι και ένα έτος δικαίωσης του ελληνικού λαού».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, για να σημειώσει: «Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015. Και έτσι κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας που άνοιξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος».

Η γ' αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα

Η γ' αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ποτέ ξανά δεν έχει ολοκληρωθεί τέτοια διαδικασία χωρίς να προστεθούν νέα μέτρα. Σημείωσε ότι την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης, τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν σταθερά και οδηγούν στην περιόδο πριν από την κρίση.

Πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα

«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αλλά», τόνισε, «είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνάνε σε χρόνια πολύ πριν από το 2010».

Εκτός από τα οικονομικά μεγέθη, ανακάμπτουν και οι κοινωνικοί δείκτες

Αφού αναφέρθηκε στα θετικά οικονομικά μεγέθη, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι είναι και οι κοινωνικοί δείκτες που ανακάμπτουν. Παρέπεμψε στο ζήτημα της ανεργίας που «μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμιση χρόνια», και στη μάχη στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%, αλλά και στις «μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους».

Σημείωσε ότι «είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».

Κλειδί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, η επιτάχυνση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών, μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι αυτό είναι και το κλειδί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, «την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε». Πρόσθεσε ότι «αυτή η ομολογημένη μεροληψία» δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση, αλλά ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μείωση των ανισοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ